Agris.cz - agrární portál

SB je znepokojena růstem cen potravin, nabízí vládám pomoc

31. 7. 2012 | ČTK

Světová banka (SB) je znepokojena současným růstem cen potravin, který se týká širšího výčtu komodit než při posledním rychlém růstu cen v roce 2008. Banka sice nepředpovídá nedostatek, má ale obavy, že rychlý růst cen potravin bude mít velmi vážné a dlouhotrvající dopady na nejchudší obyvatelstvo.

"Nemůžeme dovolit, aby krátkodobý rychlý růst cen potravin měl ničivé a dlouhotrvající dopady na ty, kteří ve světě patří k nejchudším a nejzranitelnějším," sdělil prezident SB Jim Yong Kim. "Světová banka spolu se svými partnery tuto situace velmi pozorně sleduje," dodal Kim, který je odborníkem na problematiku veřejného zdraví.

Ačkoliv SB nepředpokládá vážnější výpadky v zásobování obilovinami, problém vidí v častějších výkyvech počasí a nižších zásobách. Když ceny potravin v roce 2008 zahájily rychlý růst, týkalo se to v první řadě rýže a pšenice. Ten je to podle SB problém více komodit.

Některé faktory by ale podle Světové banky mohly dopady výrazného růstu cen potravin mírnit. SB zmiňuje především pokles cen ropy, hnojiv a rovněž nákladů na přepravu.


Zdroj: ČTK, 31. 7. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 06:55