Agris.cz - agrární portál

Středočeští vinaři po loňských ztrátách očekávají solidní úrodu

1. 8. 2012 | ČTK

Středočeští vinaři očekávají i přes ztráty způsobené mrazem a plísněmi solidní úrodu. Po loňské katastrofální sezoně, kdy většina vinic na jaře zmrzla, tak přichází lepší rok. Kvůli teplu a dešťům v posledních týdnech musí nyní hrozny více chránit proti chorobám. Podle zjištění ČTK by sběr letos mohl začít dříve než obvykle.

"Letošní úroda je zatím bez problémů, jarní mrazy nás nijak nepoškodily, spíš zimní holomrazy. U mladých vinic je 30 procent úhynu sazenic, starší jsou bez problémů," řekl dnes ČTK Lukáš Rudolfský, šéf Vinných sklepů Kutná Hora. Kvůli houbovým chorobám očekává úrodu menší asi o deset procent. "U nás máme všechno v biokvalitě, takže nemůžeme použít žádné razantní postřiky," uvedl jednatel závodu, který z 54 hektarů ročně vyprodukuje na 700 hektolitrů vína. Burčák z kutnohorské révy by letos měl být v prodeji od začátku září. Hrozny některých raných odrůd se dají konzumovat už nyní, dodal Rudolfský.

Na vinicích u Karlštejna se plísně díky postřikům daří držet v přiměřeném množství, uvedl vedoucí tamní Výzkumné stanice vinařské Richard Kolek. "Na některých hroznech se objevily. Nic kalamitního, je to tak napůl. Některé odrůdy jako Müller Thurgau, poškozený kolem zmrzlých mužů, ten letos až na pár výjimek nebude. Ale Sylvánské zelené, Rýnský ryzlink, Modrý portugal i Svatovavřinecké vypadají velmi dobře," upřesnil.

Stanice hospodaří na 8,6 hektaru, ale sklizeň letos kvůli mladým výsadbám bude jen ze sedmi hektarů. "Vloni nám to zmrzlo stoprocentně, úroda byla 3,5 tuny. Předloni 13,8 tuny a letos budeme rádi, když se dostaneme na deset tun," uzavřel Kolek.

Zámecké vinařství Munzar, obdělávající sedm hektarů viničných tratí u zámku v Domousnici na Mladoboleslavsku, také zasahuje proti onemocněním. "Pravidelně stříkáme proti plísni každý měsíc, u nás je jen jednotlivě, máme zelenou vinici, která bude plodit," řekl zástupce majitele Jiří Voves. Přibližně desetiprocentní ztráty očekává kvůli jarním mrazíkům i únorovým holomrazům. Letošní úroda by měla být deset až 15 tun, uvedl. Je to méně než v nejlepším roce 2008, kdy sebrali 30 tun hroznů, ale oproti loňským zhruba 300 kilogramům jde o výrazné zvýšení. Zákazníci se tak mohou těšit na zemská vína z Mladoboleslavska z odrůd Zweigeltrebe, Svatovavřinecké, Rulandské modré nebo Tramín červený.

Jarní mrazíky poškodily vinice i na Mělnicku. Maximálně 20 procent ztrát na mladých výsadbách hlavně bílých odrůd hlásí Karel Hejduk z Mělnického vinařství Kraus. Tlak chorob se díky prevenci podařilo na vinicích udržet v dobrém stavu, letošní úroda tak ohrožena není, uvedl. Firma založená v roce 1990 hospodaří na 18,5 hektaru a průměrná roční produkce je podle Hejduka 60.000 lahví převážně zemského vína. Vloni jarní mráz zničil tři čtvrtiny produkce.

Vedoucí Lobkowiczkého zámeckého vinařství Antonín Hrabkovský škody způsobené jarním mrazem potvrdil také. "V dolíkách to po jarních mrazech neobrazilo, tam je sklizeno. Ale vše co nezmrzlo na jaře, je nádherně nasazené a vypadá to celkem dobře," řekl. Z 12 hektarů přišlo vinařství kvůli květnovému počasí přibližně o tři, kroupy minulou sobotu zase mírně poškodily asi hektar vinic, uvedl Hrabkovský. Datum začátku sběru hroznů si zatím netroutal odhadnout. Podle všeho by se mohlo začít kolem poloviny září a výnos by měl dosáhnout čtyř až pěti tun na hektar.

Tomáš Jůnek


Zdroj: ČTK, 1. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 09:59