Agris.cz - agrární portál

Zákaz dovozu živých zvířat z EU Rusko nezruší

1. 8. 2012 | APIC-AK

Rusko odůvodnilo prodloužení platnosti zákazu importu živých zvířat z EU neposkytnutím požadovaných dodatečných bezpečnostních garancí ze strany EU.

Výsledkem dvoudenních jednání s představiteli Generálního ředitelství pro zdraví a spotřebitele (DG SANCO), které se uskutečnilo v minulém týdnu v Moskvě, jak se uvádí ve zprávě ruského oficiálního úřadu pro sanitární inspekci v zemědělství Rosselnadzor, zákaz dovozu živých zvířat ze zemí EU s odůvodněním, že Brusel neposkytl Rusku žádné další jím požadované účinné bezpečnostní garance, zůstává i nadále v platnosti.

Zákaz dovozu skotu, malých přežvýkavců a prasat, s výjimkou plemenných zvířat, Rusko přijalo v březnu letošního roku jako reakci na šíření dosud nedostatečně prozkoumaného schmallenberského viru a katarální horečky ovcí v členských státech EU. Evropská strana v této souvislosti nehodlala přijmout žádná dodatečná opatření k zajištění bezpečnosti obchodu s živými zvířaty, uvádí se dále v oficiální zprávě Rosselnadzoru. Za takových okolností považuje ruská strana riziko zavlečení nákazy na území rusko-bělorusko-kazašské celní unie za nepřijatelně vysoké.  

Russland: Importverbot für Lebendtiere aus EU bleibt

www.topagrar.com


Zdroj: APIC-AK, 1. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 07:58