Agris.cz - agrární portál

Vína, sušenky, vejce. I tyto potraviny můžou škodit zdraví, varuje web

3. 8. 2012 | Lidové noviny

Mnoho běžně prodávaných potravin může být zdraví nebezpečných. Na svém webu www.potravinynapranyri.cz to uvádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Jako nebezpečné označila některá vína, sušenky i vejce. Inspektoři v potravinách často odhalili větší než stopové množství alergenů, na které výrobce neupozorňoval na obalu.

Problém s alergeny, nejčastěji s arašídy, inspektoři odhalili v plněných trubičkách, sušenkách, zmrzlině nebo v kakaových věnečcích. Výrobci na přítomnost arašídů na obale buď neupozornili vůbec, nebo napsali, že obsahuje pouze stopové množství. Snězení takového jídla by podle inspektorů mohlo alergikům způsobit velké potíže a mohlo by je i ohrozit na zdraví.

Problémy ale inspektoři odhalili i v zeleném čaji s velkým množstvím pesticidů nebo ve zkaženém pařížském salátu. V mlýnku se skořicí a cukrem byla plastová vlákna o velikosti až čtyři centimetry, které by si nepozorný konzument mohl lehce nastrouhat do jídla. V několika případech prodejci prodávali plesnivé zboží, například záviny nebo sušená jablka.

Na webu www.potravinynapranyri.cz si informace o nevyhovujících potravinách a jejich prodejcích může najít každý. Nejvíce nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravin pochází z prodejen Tesco, Kaufland a Ahold, v závěsu jsou řetězce Spar a Penny Market, zjistila SZPI.

Potravináři se ohrazují

Inspektoři chtějí prostřednictvím webu snížit počet nekvalitních potravin v českých obchodech. Proti internetové stránce se už dříve postavil prezident Potravinářské komory Miroslav Toman. Nelíbí se mu to, že je u jednotlivých prohřešků na webu uváděno jak jméno výrobce, tak obchodníka, a to i v případech, kdy vina je jednoznačně na obchodníkovi, třeba přelepování data spotřeby. Za výrobky přitom od převzetí od dodavatele zodpovídá prodejce. Navíc podle něj chybí vývoj případu, tedy informace o tom, zda byla zjednána náprava.

Potraviny na pranýři

Web funguje od 10. července. SZPI od začátku roku ve zvýšené míře kontrolovala rizikové výrobky v obchodech a na novém webu zveřejňuje výsledky těchto kontrol. Každý se tak může podívat, zda nemá doma nebezpečnou nebo méně jakostní potravinu.


Zdroj: Lidové noviny, 3. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 02:24