Agris.cz - agrární portál

Ve Zlínském kraji vrcholí žně, výnosy budou nižší než loni

3. 8. 2012 | ČTK

Ve Zlínském kraji v těchto dnech vrcholí žně. Pokud vydrží pěkné počasí, končit se bude možná už v příštím týdnu, řekl ČTK Jindřich Šnejdrla, viceprezident Agrární komory ČR a zároveň ředitel zemědělského podniku Agrotech z části Valašského Meziříčí Poličná. Výnosy však budou oproti minulému roku výrazně nižší, podle ředitele krajské agrární komory Josefa Radílka jsou nejvíce postiženy podniky na Kroměřížsku a na Uherskohradišťsku.    

"Zemědělci mohou být s průběhem žní spokojeni, nic mimořádného se neděje. Spokojeni ale nemohou být s výnosy. Úrodě uškodily zimní mrazy, jarní sucho a také mráz, který náhle přišel v květnu. Čím produkčně silnější okres, tím bude dopad větší," uvedl Šnejdrla. Podle něj bude mít letošní špatná sklizeň výrazný dopad na hospodaření postižených podniků.    

Velké ztráty počítá například Agrodružstvo Postoupky na Kroměřížsku. "Loni jsme měli u ozimé pšenice výnos 78 metráků na hektar, letos máme jen 42. U řepky jsme měli před rokem 44 metráků a letos to je jen 25. Jsme tedy zhruba na polovině, což kopíruje průměr okresu," řekl ČTK předseda družstva i okresní agrární komory Jan Hašek. Podstatně nižší tržby prý nebudou znamenat nárůst cen. "Určují se dopředu a prakticky celoevropsky. Musíme proto ušetřit jinde," dodal Hašek.    

Podle údajů ministerstva zemědělství ve Zlínském kraji letos oseli obilovinami 47.373 hektarů půdy, loni to podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo 56.605 hektarů. Zemědělci v regionu loni sklidili 347.431 tun obilovin, což dávalo průměrný výnos 6,14 tuny na hektar. Podle údajů ministerstva činil průměrný výnos obilovin ke konci července ve Zlínském kraji jen 4,28 tuny na hektar. U řepky byl podle ČSÚ loni v kraji výnos 2,92 tuny na hektar, letos v polovině letních prázdnin to je 2,8 tuny.    

Podle předběžných čísel ČSÚ bude letošní sklizeň základních obilovin v České republice patrně o více než pětinu nižší než před rokem. Ke konci července činil v celém Česku průměrný výnos u obilovin 4,31 tuny na hektar, loni to bylo ve stejnou dobu 5,37 tuny. V minulém roce tuzemští zemědělci sklidili celkem 8,285 milionu tun obilí, což bylo meziročně o 20,5 procenta více.


Zdroj: ČTK, 3. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:33