Agris.cz - agrární portál

Slováci uvolnili vstup do vojenských lesů, radost mají houbaři

4. 8. 2012 | ČTK

Když s příchodem letních prázdnin slovenské úřady umožnily přístup do vojenských lesů v regionu Záhorie na západě země, návaly turistů se nekonaly. Situace se ale změnila v posledních dnech, kdy silnice na okraji lesů zaplnila odstavená auta. Lesní porost ve vojenském výcvikovém prostoru u pohoří Malé Karpaty nedaleko Bratislavy je oblíbenou houbařskou oblastí.

Začátkem léta vládlo na Slovensku mimořádně teplé počasí bez srážek a houby nerostly. Po nedávných deštích ale houbaři začali zkoušet štěstí a volný přístup do vojenské oblasti je potěšil. "Je to mnohem lepší, není třeba dopředu nic vyřizovat, stačí jednoduše přijet a hledat," řekl ČTK houbař Michal z Bratislavy.

Přiznal, že již dříve do místních vojenských lesů chodil - ovšem bez povolení. S houbařským úlovkem ale tentokrát spokojen příliš nebyl, nadílka podle něj zaostává za hlavní houbařskou sezonou. Podobně se vyjádřili i další houbaři, třebaže někteří podle obsahu košíků měli větší úspěch.

Do konce června potřebovali lidé ke vstupu do vojenského obvodu Záhorie povolení, jinak riskovali pokutu. V minulosti tento souhlas obvykle získali jen obyvatelé okolních obcí, vojáci nebo zaměstnanci ministerstva obrany. Za předchozí vlády už mohl o povolení za poplatek 4,50 eura (114 korun) požádat kdokoli; vyřizování formalit odpadlo až od letošního července. Stalo se tak díky změně zákona, který nicméně zachoval například zákaz pohybu v oblasti během vojenských cvičení nebo zákaz vstupu na střelnice. Prezident Ivan Gašparovič sice novelu vetoval s odůvodněním, že území neprozkoumali pyrotechnici, parlament ale jeho námitky přehlasoval.

Po měsíci platnosti nových pravidel úřady kritizují chování některých lidí, kteří prý navzdory instalovaným informačním tabulím omezení nerespektují. "Vojenská policie opakovaně zaznamenává nerespektování zákazu vstupu na území vojenských obvodů během cvičení a na území samotných střelnic," uvedlo ministerstvo obrany a upozornilo, že lidé tak hazardují s vlastním životem. Zároveň jim hrozí pokuta 500 eur (12.600 korun).

Zájemce o vstup do vojenských lesů by si měl dopředu zjistit, zda v oblasti právě neprobíhá cvičení. Informace lze najít například na internetových stránkách ministerstva obrany. Třeba v tomto měsíci se veřejnost může ve vojenském obvodu Záhorie v pracovních dnech pohybovat až později odpoledne.

Ačkoli podle ohlasů většina lidí uvolnění pravidel vstupu do oblasti uvítala, některým se dohled armády nezamlouvá. "Je mnoho policistů, kteří sekýrují, stovky nových závor a tisíce tabulí na každé cestě. Kde jsou ty zlaté časy?" položil si na internetu řečnickou otázku jeden z houbařů. Kromě armádních lesů na západě Slovenska se podmínky vstupu uvolnily i pro oblast vojenského obvodu Valaškovce v pohoří sopečného původu Vihorlatské vrchy na východě země. To patrně ocení zejména turisté mířící na tamní nejvyšší vrch Vihorlat.


Zdroj: ČTK, 4. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 03:10