Sucho zdecimovalo úrodu na jižní Moravě, žně skončí miliardovými ztrátami

Dlouhodobé jarní sucho ovlivnilo sklizeň základních obilovin na jižní Moravě. Jestliže v Česku nedostatek vláhy poškodil přibližně pětinu ploch a snížil výnosy o 40 procent, v Jihomoravském kraji počasí letos znehodnotilo téměř 100 000 hektarů osevní plochy, tedy přibližně 60 procent její rozlohy.

"Letošní výsledky sklizně jihomoravských zemědělců nelze nazvat jinak než katastrofální. Pamětníci se shodují, že něco podobného nepostihlo náš region desítky let," řekl v neděli agentuře Mediafax jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Kombinace jarních mrazíků a výjimečného sucha s velkým vláhovým deficitem podle něj znamenají na jižní Moravě reálné škody v miliardách korun.

V tradičních produkčních oblastech, na Znojemsku a Břeclavsku, jsou přitom podle samotných farmářů tyto ztráty ještě vyšší. Některé plochy nebylo možné sklidit vůbec. Na Břeclavsku podle představitelů Agrární komory ČR postihlo sucho veškeré plochy vojtěšky. "Její výnosy se snížily o třiašedesát procent, v okrese Znojmo dokonce až o osmdesát procent," řekl Mediafaxu šéf jihomoravské agrární komory Václav Hlaváček.

Velké škody napáchalo sucho na porostech kukuřice. Jen v Jihomoravském kraji počasí znehodnotilo 35 000 hektarů této plodiny. V okrese Znojmo se podle Hlaváčka očekává poloviční výnos kukuřice na zrno na všech osevních plochách, v okrese Břeclav na třech čtvrtinách. U cukrovky se předpokládá snížení výnosů v jihomoravských pěstitelských oblastech až o polovinu. "Postiženy jsou také speciální plodiny, například chmel, ovocné sady, ale i mák, luštěniny, slunečnice a další plodiny. V nejpostiženějších oblastech se očekává i výrazné snížení výnosů řepky," vypočítal Hlaváček.

Kvůli sníženým výnosům zemědělských plodin se očekávají problémy zejména s krmivovou základnou. Podle farmářů se může dál snížit beztak nedostatečný stavu skotu a s výraznými výpadky příjmů může počítat řada zemědělských podniků.

"V nynější ekonomické situaci může být letošní rok pro řadu farmářů likvidační. Očekávám od ministra zemědělství aktivní kroky a nabízím v této tíživé situaci pomoc opozice. Je totiž v zájmu českého a moravského zemědělství najít rychlou a efektivní pomoc, nikoliv nabírat politické body tam, kde je třeba ihned konat," řekl Hašek s tím, že se hodlá sejít s ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS) a o pomoci farmářům jednat.

Tisk

Další články ke kauze Žně:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info