Agris.cz - agrární portál

Nedostatečné kontroly pesticidů v USA

7. 8. 2012 | APIC-AK

Od roku 2008 do října 2011 generovala jablka dovezená u USA v souvislosti s přítomností nadlimitního množství reziduí pesticidů zdravotní riziko 8krát; u čerstvého ovoce to bylo celkem 14krát.

Jablka dovezená ze Spojených států v minulosti opakovaně obsahovala nadlimitní množství pesticidů, možnou příčinou by mohly být nedostatky v činnosti kontrolních orgánů.

V čerstvém ovoci ,dovezeném ze Spojených států do Evropské unie, bylo od roku 2008 mnohokrát prokázáno překročení nejvyšší přípustné hladiny reziduí prostředků ochrany rostlin. V roce 2009 bylo pozastaveno téměř 24 procent odebraných vzorků, ve většině případů se jednalo o jablka.

S ohledem na možná zdravotní rizika byly jednotlivým členským státům EU rozeslány informace prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Od roku 2008 do října 2011 se tak stalo 8krát u jablek a 14krát u čerstvého ovoce celkem. Varování se týkala především přítomnosti reziduí znepokojivých látek (jablka), jejichž používání není v EU povoleno – azinfos-methylu, diazinonu, karbarylu a endosulfanu.

Zpráva FVO důrazně poukázala na nedostatky

Tým inspektorů z Úřadu pro potraviny a veterinární záležitosti EU (FVO) chtěl zjistit příčinu častých reklamací. V říjnu 2011 proto inspektoři navštívili pěstitele jablek, balírny a laboratoře ve státech Washington a New York, protože tyto dva americké státy jsou těžištěm pěstování jablek v USA. Nyní předložená inspekční zpráva FVO jasně identifikovala nedostatky úředních kontrol v USA: I když je průběh povolovacích řízení u jednotlivých prostředků ochrany rostlin jasně definován na národních i na federální úrovni a existuje i komplexní systém vzdělávání a certifikace obchodníků s prostředky na ochranu rostlin a jejich uživatelů, je používání ochranných prostředků kontrolováno jen zřídka. Pokud už k nějaké kontrole dojde, koncentruje se jen na dodržování amerických právních předpisů.

Zda zboží určené na vývoz splňuje požadavky cílových zemí, se neprověřuje. To úřady přenechávají na výrobcích a exportérech. Protože celá řada pesticidů, které je povoleno používat na území Spojených států, v EU používat není možné vůbec (nebo již není možné) často zakládají u dovozních kontrol v EU důvod k reklamacím. Kromě toho v USA platí u většiny prostředků ochrany rostlin používaných při pěstování jablek vyšší povolené maximální hladiny reziduí než v EU. Také tyto odlišné zákonné limity vedou k reklamacím.

Státní nebo soukromé instituce již doporučily americkým pěstitelům ovoce, kteří chtějí svoji produkci vyvážet do EU, aby věnovali pozornost zakázaným prostředkům ochrany rostlin v EU. Na nižší limity reziduí platné v EU však nepoukazují. Úřad pro potraviny a veterinární záležitosti (FVO) příslušným úřadům v USA doporučil, aby napříště kontroly zrevidovaly tak, aby zboží na export splňovalo všechny náležitosti požadované právními předpisy v oblasti potravinářství v cílových zemích.

Pestizidkontrollen der USA unzureichend www.topagrar.com

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz


Zdroj: APIC-AK, 7. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:30