Agris.cz - agrární portál

Kmínu se v Česku sklidilo méně, ubyla třetina kmínových polí

8. 8. 2012 | ČTK

Kmínu se tento rok v Česku sklidilo méně, protože proti loňsku o třetinu klesla rozloha kmínových polí. Přispěly k tomu nízké výkupní ceny tohoto koření. Kmín se letos pěstoval na 2954 hektarech. Výnosy jsou spíš průměrné, ale kvalita kmínu je výborná, řekl dnes ČTK Josef Kameník, předseda sdružení Český kmín. Nejvíc kmínových polí je tradičně na Vysočině.   

"Zatím, co jsme zkoušeli, jsou silice v kmínu 3,5 až pět procent," uvedl Kameník. Díky tomu je kmín hodně aromatický. Obsah silic po sklizni mírně klesne a pak se stabilizuje. Podle české normy by kmín měl obsahovat aspoň 2,5 procenta silic.

Česko dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější pěstitele kmínu v Evropě. Udržet tuto tradici má pomáhat chráněné označení původu Český kmín. Sdružení Český kmín ho v Bruselu získalo před čtyřmi lety. Uspělo díky tomu, že se mu podařilo prokázat vysokou kvalitu tuzemské produkce. Značku ale podle Kameníka začali zneužívat obchodníci, a to i v zahraničí. Kvalitní kmín se pěstuje jako dvouletá plodina. V poslední době se objevuje i jednoletý kmín, který má podstatně nižší obsah silic, ale který obchodníci zneužívají k tomu, aby mohli nasadit nízkou cenu, poznamenal Kameník. Dodal, že jednoletý kmín se na polích vyskytuje, přestože v Česku není žádná jeho odrůda registrovaná.

Letošní hektarové výnosy kmínu se pohybují od 0,8 do 1,5 tuny. Po sklizni, která byla v červenci, se kmín suší a čistí. Za kilogram z loňské sklizně pěstitelé dostávali 20 až 25 korun, což pro ně podle Kameníka bylo na hranici rentability. "Letos očekávají zvýšení ceny," uvedl.

Propad rozlohy kmínových polí není v posledních letech ničím neobvyklým. "Pěstování se pohybuje ve vlnách podle vývoje výkupních cen," vysvětlil Kameník. Kromě cen kmínu hraje roli také poptávka po dalších komoditách, které mohou zemědělci upřednostnit. Teď mezi konkurenty kmínu patří hlavně řepka, obiloviny a kukuřice do bioplynových stanic.

Na Vysočině se letos kmín pěstoval na 661 hektarech polí, což bylo 22 procent jejich republikové rozlohy. "Kmín tady má tradici," řekl Kameník. Všechny odrůdy kmínu byly vyšlechtěny v České Bělé na Havlíčkobrodsku.

Pěstování kmínu v ČR:

rokrozloha (ha)výnos (t/ha)
20122954 
201143720.79
201036700,71
200919440,72

Zdroj: ČSÚ


Zdroj: ČTK, 8. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 04:54