Agris.cz - agrární portál

Zetor zvýšil hospodářský výsledek: zisk před zdaněním za první pololetí 2012 činí 136 miliónů korun

9. 8. 2012 | Agris

Brno, 8. srpna 2012: Příznivé zprávy hlásí český výrobce traktorové techniky skupina Zetor, jejíž dnes zveřejněný konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním činil za 1. pololetí letošního roku 136 miliónů Kč. Ve srovnání se stejným obdobím předcházejícího roku, kdy bylo dosaženo 54 miliónů Kč, se jedná o 2,5 násobek. Potvrzuje se tak příznivý trend, který firma avizovala již začátkem roku.

„Velkou roli v dosažení těchto pozitivních hospodářských výsledků hraje počet prodaných traktorů. Díky tomu konsolidované tržby ZETOR TRACTORS a.s. a jeho dceřiných distributorských společností v zahraničí vzrostly v prvním pololetí tohoto roku oproti stejnému období v roce předcházejícím o 36 %, což je o více než půl miliardy korun. To, že se nám daří prodávat traktory vyšších výkonových řad s vyšší přidanou hodnotou pro zákazníka, se příznivě projevilo i v maržích, kdy čistá zisková marže vzrostla oproti stejnému období minulého roku na dvojnásobek na současných 6 %. Růst tržeb a marží se pozitivně projevil i v tvorbě cash flow z provozní činnosti, kdy jsme v ukazateli EBITDA dosáhli úrovně přes 240 milionů korun, což je cca o 100 milionů korun více, než v loňském roce. Náš revidovaný plán počítá s tím, že i přes pesimistické prognózy ekonomického vývoje v Eurozóně budou naše hospodářské výsledky ve druhém pololetí tohoto roku na úrovni srovnatelné s prvním pololetím,“ uvedl Petr Veselý, finanční ředitel ZETOR TRACTORS a.s. „Růst prodejů registrujeme jednak na našich tradičních trzích, ke kterým patří např. Polsko, Česká a Slovenská republika, Irsko či USA, ale i vnových teritoriích, z nichž je potřeba jmenovat především Irák,“ upřesňuje Veselý.

Na základě dosud zaznamenaných objednávek firma věří, že celý letošní rok bude patřit k těm úspěšným. Do výsledků za druhé pololetí by se již měly promítnout i prodeje nového traktoru Zetor Forterra HSX, jehož sériovou výrobu společnost zahájila v červnu. Do konce roku 2012 se počítá s výrobou 400 kusů tohoto modelu, v příštím roce by se mělo jednat o 900 kusů. První vyrobené modely nejsilnějšího a nejrobustnějšího modelu z nabídky značky Zetor již opustily výrobu a zamířily do USA. Objednávky přicházejí také z České republiky, Anglie, Holandska, Polska a dalších zemí. Dosavadní zájem o nové traktory naplňuje očekávání a plány výrobce. 

„Zákazníci obzvlášť v dnešní době své investice velmi dobře zvažují a jejich zájem o naše traktory nás proto mimořádně těší. Jsme velmi rádi, že se naše dlouhodobé úsilí o neustálý vývoj našich produktů setkává s příznivým ohlasem,“ říká Marián Lipovský, zástupce výkonného ředitele a výrobní ředitel společnosti ZETOR TRACTORS a.s. 

Kromě moderní  techniky vyzdvihuje Lipovský především špičkové odborníky, kteří stojí za úspěchem této české značky. „Svých zaměstnanců si velmi vážíme a snažíme se jim poskytnout podporu nejen při práci, ale i mimo ni,“ poznamenává Lipovský. „Každý zaměstnanec má nárok na týden dovolené navíc, přičemž dvakrát do roka poskytujeme na dovolenou příspěvek. Stejně tak přispíváme na penzijní či životní pojištění,“ říká Lipovský.  

Mezi další benefity patří například zvýhodněný telefonní paušál nejen pro zaměstnance skupiny Zetor, ale i pro rodinné příslušníky. Stejně tak Zetor odměňuje životní jubilea a poskytuje mimořádné odměny při odchodu do invalidního i starobního důchodu nebo zvýhodněné odstupné dle počtu odpracovaných let.

Podrobnější informace o značce Zetor a jejích produktech naleznete na stránkách www.zetor.cz

Kontakt pro další informace:

Ogilvy Public Relations

Miroslav Toman, tel: 221 998 230, mob.: 603 489 902, email: miroslav.toman@ogilvy.com

www.zetor.com


Zdroj: Agris, 9. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 19:12