Agris.cz - agrární portál

Na konci srpna má být jasná forma pomoci jihomoravským pěstitelům

10. 8. 2012 | ČTK

Na konci srpna bude ministerstvo zemědělství vědět, jak konkrétně pomůže jihomoravským zemědělcům, které letos postihl mráz a sucho. V té době bude znát přesný rozsah škod. Na dnešní tiskové konferenci Agrární iniciativy to řekl náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček.

"Výnos proti loňskému rekordnímu roku očekáváme šedesátiprocentní. Proti předchozím letům to nebude tak dramatické, ale slabší určitě," uvedl Hlaváček. Už v červenci se vydal na jižní Moravu ministr Petr Bendl (ODS) a naznačil, že ministerstvo se pokusí farmářům odložit splátky a bude jednat s bankami, aby odložily splácení úvěrů.

Ministerstvo nemá rezervu na přímou finanční podporu. Proto hledá jiné možnosti, jak postiženým ulevit, aby překlenuli měsíce, v nichž by hospodařili s původně předpokládanými příjmy. "Dříve fungovalo také předčasné zaslání plateb. Musíme všechny dostupné možnosti analyzovat a na konci srpna bude jasné, jak komu lze pomoct," prohlásil Hlaváček.

Konkrétní opatření chce zveřejnit až ve chvíli, kdy bude zřejmé, komu a jak moc sucho a mráz uškodily. "Abychom nevytvářeli opatření, která nebudou sloužit nikomu. Pokud někdo čerpá evropské dotace, je potřeba specifikovat přesnou míru postižení," uvedl Hlaváček.

Jihomoravské zemědělce, především na Břeclavsku a Znojemsku, postihla neblahá kombinace špatné zimy chudé na sníh a vláhu, únorové holomrazy, sucho a noční mrazy v květnu. Slabá byla sklizeň meruněk, část obilí se musela zaorávat, protože vyrostlo nízké, a kombajny jej nebyly schopny sklidit. Nízké jsou i hektarové výnosy. Ozimého ječmene se sklízí průměrně 2,3 tuny z hektaru, což je o polovinu méně než loni. Agrární komora odhaduje celkové škody na jižní Moravě na jednu miliardu korun, postiženo je 60 procent osevních ploch.


Zdroj: ČTK, 10. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 20:13