Agris.cz - agrární portál

Produkce medu v jižních Čechách meziročně klesla asi o 60 pct

13. 8. 2012 | ČTK

Produkce medu na jihu Čech letos meziročně klesla až o 60 procent. Mimořádně nízký výnos způsobilo především letní nepříznivé počasí, řekl ČTK předseda českobudějovického výboru Českého svazu včelařů Josef Zimen. Podle něj se v produkci medu jedná o jednu z nejhorších sezon za poslední roky.

"Často pršelo a foukal vítr. Podle mých informací bude celorepublikový pokles v porovnání s loňským rokem ještě vyšší než zmíněných 60 procent," uvedl Zimen. Pro včelaře, kteří med prodávají, prý skončila letošní sezona ztrátou. Museli údajně vynaložit víc peněz na nákup cukru na krmení, než kolik jich získali prodejem medu. "Ale mohli ztrátu zmírnit jinými způsoby. Pokud by například prodávali vosk, propolis nebo mateří kašičku," uvedl Zimen.

Letošní rok tak vystřídal extrémně příznivou loňskou sezonu. Jenže tehdy zase vzhledem k velkému objemu produkce včelaři často museli prodávat med pod cenou. "Není možné nechávat si metráky medu doma, málokdo má dostatek prostoru pro jeho skladování. Proto ho loni raději skoro každý prodal do výkupu," uvedl k minulé sezoně včelař Jan Lust z Olešnice na Českobudějovicku.

Z toho důvodu se někteří chovatelé snaží snižovat počet včelstev. To platí také o Marku Otípkovi z Kaliště u Českých Budějovic. "Míval jsem 40 včelstev, ale v posledních letech jsem to zredukoval zhruba na polovinu," řekl Otípka. Na trhu se snaží nabízet i jiné formy medu. Například s přimícháním kakaa vyrábí med čokoládový. "Snažím se tím oslovit mladé lidi a děti. Takto upravený med jim více chutná," řekl Otípka.

Jihočeský svaz včelařů patří podle počtu chovatelů mezi největší v republice. Loni evidoval téměř 60.000 včelstev. Jedno vyprodukuje za rok zhruba 15 až 20 kilogramů medu. V Česku bylo loni registrováno 46.723 včelařů.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 18:30