Agris.cz - agrární portál

Schodek agrárního obchodu v pololetí klesl o 40 procent

13. 8. 2012 | ČTK

Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním pololetí meziročně snížil o více než 40 procent z loňských 18,2 miliardy korun na 10,6 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK dnes poskytl Zemědělský svaz ČR. Pokles záporného salda zapříčinil hlavně výrazný nárůst vývozů. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok deficit obchodu zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými produkty klesne zhruba o deset miliard na 25 miliard Kč.

Za prvních šest měsíců letošního roku agrární vývoz vzrostl takřka o 13 miliard Kč a dosáhl 70,3 miliardy korun. Dovoz rostl pomaleji, když se zvýšil zhruba o pět miliard na 80,9 miliardy Kč. Podle předsedy svazu Martina Pýchy celkový vývoz rostl především v důsledku zvýšeného exportu obilí a řepky z loňské nadprůměrné úrody.

Výkupní ceny obou v tuzemsku převládajících rostlinných komodit jsou v současnosti pro zemědělce příznivé. "Pěstitelé chtějí využít nárůstu cen a zároveň potřebují vyprázdnit skladovací prostory před novou sklizní," řekl ČTK Pýcha.

Nejvyššího schodku, 7,8 miliardy Kč, dosáhl obchod s masem a droby, když se meziročně prohloubil o 1,4 miliardy. Stavy většiny druhů hospodářských zvířat v Česku v posledních letech klesají, zároveň s tím se snižuje produkce masa. Například prasat se v tuzemsku letos v dubnu chovalo 1,58 milionu kusů, což bylo nejméně od roku 1921.

Z dovozu tak loni bylo již zhruba 40 procent vepřového masa snězeného v Česku. Vepřové je přitom v tuzemsku tradičně nejpopulárnějším masem. Se zhruba 40 kilogramy se na průměrné roční spotřebě masa na hlavu podílí téměř z poloviny. Ještě v roce 2000 bylo Česko ve vepřovém soběstačné téměř ze sta procent.

U ovoce a ořechů činil deficit 4,5 miliardy. Více než čtyři miliardy v minusu skončilo obchodování se zeleninou. U obou skupin se však celkový schodek snížil.

Naopak nejlepší bilance, přebytku 6,1 miliardy Kč, Česko dosáhlo u obilovin, kterých vyvezlo za více než 7,5 miliardy korun, o více než dvě miliardy vyšší částku než loni. Domácí spotřeba obilí se již řadu let pohybuje kolem 5,5 milionu tun. Loňská nadprůměrná úroda dosáhla 8,2 milionu tun. Podle dřívějších odhadů tak takřka třetina obilí směřovala do zahraničí.

Kladným výsledkem téměř 2,5 miliardy skončilo obchodování s olejnatými semeny a plody kam se řadí také v Česku stále rozšířenější řepka. Jejich vývoz oproti loňsku vzrostl o 1,8 miliardy Kč.

Záporný výsledek mělo v prvním pololetí 15 a kladný devět z celkem 24 kategorií výrobků řazených mezi agrární produkty.

Loni agrární obchod vykázal historicky nejhorší výsledek. Schodek se meziročně prohloubil zhruba o 300 milionů korun na bezmála 35 miliard korun. Agrární saldo je záporné nepřetržitě od roku 1994. Řada odborníků kriticky hodnotí fakt, že se z Česka vyváží především nezpracované suroviny, dováží se naopak hlavně zpracované výrobky.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 03:53