Agris.cz - agrární portál

Kostelecké uzeniny loni hospodařily se ztátou 327 mil. Kč

14. 8. 2012 | ČTK

Největší tuzemský zpracovatel masa, Kostelecké uzeniny, loni hospodařil se ztrátou 327 milionů korun. Záporný hospodářský výsledek měl i o rok dříve, a to 40,9 milionu korun. Loňské tržby za vlastní výrobky a služby se pohybovaly kolem 4,2 miliardy Kč proti předloňským více než pěti miliardám. K poklesu tržeb přispěl převod závodu na zpracování drůbeže do sesterského podniku Vodňanská drůbež. ČTK to zjistila z výroční zprávy společnosti za rok 2011 zveřejněné ve Sbírce listin.

Kostelecké uzeniny vlastní Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše, největší agropotravinářská skupina v zemi. Celé skupině loni konsolidovaný zisk stoupl skoro o polovinu.

Kosteleckým uzeninám se sice v minulém roce prodej řady výrobků zlepšil, ve finančním vyjádření však tento růst nepokryl vyšší ceny vstupních surovin a režijní náklady. Druhým důvodem ztráty je zvýšení stavu opravných položek a rezerv o 176,1 milionu Kč, uvádí výroční zpráva. Společnost loni zaměstnávala kolem 1590 lidí.

Kostelecké uzeniny se v roce 2010 sloučily s dalším důležitým tuzemským masokombinátem Maso Planá. Loni pokračovala restrukturalizace a prohlubování specializace provozů. V Plané nad Lužnicí byla zprovozněna balírna masa a rekonstrukcí tam prošla porážka vepřového masa; hovězí porážka byla převedena do Kostelce. Letos byl podle výroční zprávy výrobní závod ve Studené převeden z Kosteleckých uzenin do společnosti Krahulík - Masozávod Krahulčí, který také patří do skupiny Agrofert. Provozovna ve Studené u Telče se orientuje na výrobu trvanlivých salámů a vařenou výrobu.

Skupině Agrofert Holding loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy Kč. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy Kč z předloňských 92,1 miliardy Kč. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 202 společností, skupina působí hlavně v zemědělství a potravinářství.


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 17:38