Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná novelu, která umožní státu čerpat peníze z LČR

14. 8. 2012 | ČTK

Vláda na své středeční schůzi projedná novelu, která má umožnit posílit příjmy státního rozpočtu z volných peněz státního podniku Lesy České republiky (LČR). Návrh by měl začít platit letos v prosinci. Už letos by měl totiž stát z podniku čerpat miliardu korun. Pro roky 2013 a 2014 se počítá shodně se čtyřmi miliardami korun ročně. ČTK to zjistila z návrhu umístěného v elektronické knihovně připravované legislativy.

Současná právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňuje. LČR mají podle materiálu ke konci loňského roku k dispozici volných zhruba deset miliard korun. Jen za loňský rok vykázal podnik hrubý zisk 5,3 miliardy korun. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) nedávno kritizoval způsob, jakým LČR s volnými finančními prostředky nakládají.

"Novela zákona umožní zakladateli zřídit 'fond zakladatele', ze kterého se následně se souhlasem vlády ČR převedou volné finanční zdroje státního podniku do příjmů státního rozpočtu," stojí v předkládací zprávě materiálu.

Koaliční strany se v rámci balíčku úsporných opatření pro roky 2013 až 2015 dohodly na tom, aby státní podnik LČR odváděl do státního rozpočtu každoročně čtyři miliardy korun. Ministerstvo zemědělství mělo zabezpečit převod peněz od příštího roku.


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:55