Agris.cz - agrární portál

Výrobci šidí med sladidly a barví ho karamelem, zjistila inspekce

15. 8. 2012 | Lidové noviny

Web potravinynapranyri.cz upozornil na další nevyhovující potraviny na pultech českých obchodníků. Tentokrát se jedná o med, který byl výrobci označován za český, výrobce ale používal rostliny rostoucí mimo Českou republiku. Velkým prohřeškem je také ředění medu s levnými sirupy nebo jejich barvení karamelem.

Na pultech obchodů se tak objevilo hned několik medů, které výrobce naředil přírodními sladidly (cukry), rýžovým či kukuřičným sirupem, dokonce byl barven také karamelem. Přitom příslušná legislativa nic z toho nepřipouští. Do medu je zakázáno přidávat barviva či další přídavné látky.

Český med ze zahraničních rostlin

Med má být výhradně produktem včel. Inspekce u mnoha produktů odhalila přítomnost enzymu, který není v medu přirozeně přítomný, což je důkazem o přidávání dalších látek do medu.

Kontrola také objevila obsah pylových zrn řepky nebo rýžového či kukuřičného sirupu. Nejčastějším prohřeškem je označení výrobku za český, přitom při jeho výrobě firma použila pylu z rostlin, které se v České republice nevyskytují. Výjimkou není ani případ, kdy výrobce med označil za akátový, avšak inspekce odhalila pyl z rostlin čeledi brukvovitých, tedy nikoliv akátu.

Legislativa by mohla doznat určitých změn

U mnoha produktů také kontrola v medu objevila vyšší obsah hydroxymethylfurfural, který svědčí o jeho znehodnocení, vypovídá totiž o postupu při zpracování a o stáří medu.

Podle mluvčího Státní veterinární správy Josefa Dubna by mohla současná veterinární legislativa EU doznat pár změn. "Státní veterinární správa souhlasí s dokonalejším značením, zejména s uváděním procentického složení u směsových medů, popřípadě i s novými schválenými metodami vyšetřování, záleží na přijetí novely příslušné směrnice na úrovni EU," uvádí Duben v tiskové zprávě.

Kontrol přibývá, případů falšování nikoli

Duben také řekl, že kontrol prodávaného medu sice přibývá, to ale neplatí o případech falšování. "Každoročně je provedeno okolo 250 kontrol v rámci dozoru plus kolem dvacítky na základě podnětů. V roce 2010 bylo například prokázáno v jednom případě falšování škrobovým sirupem, uložena pokuta, v roce 2011 byl řešen případ nesprávného značení. V letošním roce bylo zatím provedeno celkem 114 kontrol a ve 2 případech bylo zahájeno správní řízení kvůli podezření na falšování medu," uvedl mluvčí.


Zdroj: Lidové noviny, 15. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:53