Agris.cz - agrární portál

Nejvíce krav se chová na jihu Čech, mají ale nízkou užitkovost

15. 8. 2012 | ČTK

Nejvíce telat, jalovic, krav a býků v zemi lze vidět na jihočeských pastvinách. Tamní zemědělci letos v prvním pololetí chovali 213.230 kusů skotu. Prim farmáři drží i v samostatné kategorii počtu chovaných krav. S celkovou produkcí mléka se sice díky množství kusů dostaly na třetí pozici, ale s denní užitkovostí skončily mezi kraji na předposledním místě. Horší užitkovost měly krávy už jen na Karlovarsku. Na jatka Jihočeši dodávají nejtěžší býky v zemi, mohou je tak lépe zpeněžit. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a zjištění ČTK.

Počet skotu v Jihočeském kraji ke konci pololetí meziročně poklesl o 3789 kusů na 213.230, tedy o 1,7 procenta. Za jihočeské chovatele se podle statistiků řadí vysočinští a plzeňští. Nejméně dobytka chovali v Ústeckém kraji. Počet skotu se meziročně zvýšil jen v Plzeňském a Jihomoravském kraji.

První místo si zemědělci z jihu drží v počtu chovaných krav, ČSÚ jich v pololetí napočítal 85.252, což je o 2292 méně než loni v tomto období. Díky počtu jihočeské dojnice obsadily třetí místo v zemi ve výrobě mléka - dodaly ho na trh 1,595.650 hektolitrů. Předběhly je vysočinské a středočeské dojince. Průměrná denní dojivost je ale mezi kraji řadí až na předposlední místo. Podle ČSÚ denně nadojily jen 18,45 litru, průměr v zemi je přitom 20,52 litru. Nejlepší užitkovost měly dojnice ze Zlínska - 22,28 litru.

Podle Zdeňka Houšky z Mlékařského družstva Jih se na nižší užitkovosti jihočeských krav může podílet pád cen mléka a růst cen krmiv. "Od ledna cena mléka klesla o zhruba korunu až 1,40 Kč za litr. To zemědělce nutí, aby sáhli do nákladů," řekl dnes ČTK. Souběžně se zvedly ceny sóji a řepkových pokrutin, které se používají do krmných směsí, a spotřeba jádra pro výrobu mléka je rozhodující. Výkupní ceny mléka jsou v Česku rozdílné, tvoří je 39 mlékáren podle svého sortimentu výrobků a jejich uplatnění na trhu, vysvětlil Houška.

Jihočeští farmáři hrají prim i v počtu narozených telat. Na svět jich přišlo za první pololetí 47.140, což je meziročně o 974 kusů méně. Jejich počty se mírně zvýšily jen ve čtyřech krajích, jinde klesly.

Z jihu Čech putovalo na jatka druhé největší množství skotu v zemi - 21.453 kusů. Býci dosahovali největší hmotnosti - přes 522 kilogramů. Podle Houšky se přes 20 procent jatečných býků z jihu Čech vyváží na jatka do Rakouska. Hovězí tam mohou lépe zpeněžit.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 21:10