Agris.cz - agrární portál

Na Zemi živitelce se představí 650 subjektů, méně než loni

15. 8. 2012 | ČTK

Na agrosalonu Země živitelka se letos představí 650 vystavovatelů a obchodníků z 19 zemí, tedy zhruba o 15 procent meziročně méně. Na českobudějovickém výstavišti se akce bude konat od 30. srpna do 4. září, uvedli dnes organizátoři na tiskové konferenci. Sobotních národních dožínek se zúčastní prezident Václav Klaus a ministr zemědělství Petr Bendl. Letošní ročník tradiční výstavy je 39. v pořadí.

Podle ředitele společnosti Výstaviště České Budějovice Josefa Friedricha se ani největší přehlídce domácího agrárního sektoru nevyhnul problém celého tuzemského výstavnictví. I zde firmy v nelehké ekonomické situaci omezují pronajímanou výstavní plochu a zvažují, zda se akce zúčastní.

Při slavnostním zahájení ve čtvrtek budou předány ceny ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky a za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2012, certifikáty národní značky KLASA a Český výrobek, garantovaný Potravinářskou komorou.

Největší český agrosalon prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor a několik let věnuje pozornost rozvoji venkova. Na akci se kromě pěstitelů zemědělských plodin a chovatelů hospodářských zvířat a výrobců potravin představí také prodejci zemědělské techniky. Své stánky zde budou mít také rybáři, myslivci či zahradníci. Vlastní expozice předvedou státní úřady, oborové nevládní organizace či Družstevní asociace ČR.

Výstava je jako v předchozích letech rozdělena do jednotlivých oborových dnů: například čtvrtek je Dnem českých pekařů a cukrářů, neděle Dnem zdraví a úterý Dnem potravin. Provázet je budou tematické semináře, konference i besedy.

Poslední ročníky výstavy kladou rostoucí důraz na potravinářskou výrobu. Po celou dobu výstavy budou v loni nově otevřeném multifunkčním pavilonu T připraveny ochutnávky výrobků od českých výrobců a regionálních specialit. Ty bude na agrosalonu možno také nakoupit.

V rámci doprovodného programu se uskuteční soutěž o Zlatý klas, kterou každoročně vyhlašuje ministerstvo zemědělství pro zemědělské a potravinářské podniky. Kulturní program v němž převládají vystoupení dechových a folklorních kapel se bude odehrávat v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100.000 lidí.


Zdroj: ČTK, 15. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:30