Agris.cz - agrární portál

Mlékárna firmy Plastcom v Příšovicích jde do dražby za 35 mil.Kč

15. 8. 2012 | ceskenoviny.cz

Mlékárna zkrachovalé společnosti Plastcom v Příšovicích na Liberecku jde do dražby. Insolvenční správce chce za podnik, včetně technologie, vybavení, ochranných známek a smluv se 33 zaměstnanci nejméně 35 milionů korun. Hodnotu poslední fungující velké mlékárny v Libereckém kraji znalci odhadli na 38,888 milionu Kč. Dražba se uskuteční 29. září v Praze, zjistila dnes ČTK na stránkách informačního systému o dražbách Centrální adresa.

Plastcom je od loňského prosince v konkurzu, návrh podal jeden z věřitelů, později se k němu připojili i sami vlastníci mlékárny. Věřitelům firma dluží více než 95 milionů korun, největším věřitelem je Státní zemědělský intervenční fond, který požaduje bezmála 19 milionů korun. Jinak firma dluží zejména dodavatelům mléka. Navzdory insolvenčnímu řízení podnik stále vyrábí, byť v omezené míře. Proto získá nový vlastník s podnikem také zásoby hotových výrobků a materiálu za více než tři miliony korun. Podobná částka je i na bankovních účtech mlékárny.

Zpracování mléka v Příšovicích má více než stoletou tradici. Mlékárna byla založena v roce 1903 jako družstevní. Od roku 1996 byla rodinným podnikem. Do modernizace provozu investovali vlastníci v posledních letech za přispění evropských fondů 150 milionů korun. Podnik se 40 zaměstnanci zpracovával denně kolem 70.000 litrů mléka. Nosným výrobním artiklem byly tvrdé sýry Eidam, mlékárna vyráběla i goudu nebo sýry typu ementál a tvrdé sýry s příchutěmi, které tvořily 90 procent výroby. Zbylou část představovaly tvaroh, máslo a zakysané jogurtové nápoje včetně sojových.

Ještě v roce 2009 uskutečnila mlékárna zakázky za 257 milionů korun a vykázala mírný zisk, o rok později už její hospodaření skončilo ztrátou přes 12 milionů korun. Plastcom je posledním velkým mlékárenským podnikem v Libereckém kraji. V minulosti přitom byly v kraji další dvě velké mlékárny v Liberci a České Lípě, které ale zkrachovaly už v 90. letech. Kvůli zpřísnění norem po vstupu Česka do EU pak výrobu zastavily také menší firmy - sýrárna ve Velkém Valtinově nebo v Rovensku pod Troskami, které nechtěly investovat miliony korun do úpravy technologií. Chovatelé z Libereckého kraje teď většinou dodávají mléko do mlékáren v sousedních krajích nebo německé mlékárně Müller.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: ceskenoviny.cz, 15. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:52