Agris.cz - agrární portál

Inspekce je ve sporu s veterináři. Kvůli kontrolám medu

15. 8. 2012 | Denik.cz

Mezi Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) a Státní veterinární správou (SVS) se rozhořel spor o to, jak mají vypadat kontroly medu. Obě státní instituce se navzájem obviňují z laxního přístupu, kvůli kterému prý jsou kontroly medu méně účinné.

SZPI má na starost kontrolu medu nabízeného v obchodech a SVS kontroluje dovoze a výrobce. Med je přitom kvůli vysoké ceně stále častěji falšován.

Činnost SVS v oblasti kontrol dovozu a výroby medu dnes kritizoval vrchní ředitel sekce kontrolní a právní SZPI Martin Klanica. SZPI kvůli nabídce falšovaného medu pokutuje obchodníky, příčina problému je ale podle Klanici na straně dovozců a výrobců, což je parketa SVS.

„Všechny výsledky námi odebraných vzorků jsou předávány SVS. Upřímně řečeno nejsme příliš spokojení a velmi nás zaráží jejich výsledky v kontextu s výsledky našimi, které objektivně máme na vzorcích odebraných v obchodní síti," uvedl Klanica.

Klanicu podpořil prezident Agrární komory Jan Veleba. „Myslím si, že jestliže SZPI roky s tímto problémem (prodejem falšovaného medu) bojuje, tak je osamocena, a je potřeba, aby přidal i druhý kontrolní orgán (SVS), protože je jasné, že s medem na trhu jsou velké problémy," upozornil.

SVS s kritikou nesouhlasí. Mluvčí SVS Josef Duben sdělil, že jen letos SVS provedla 114 kontrol zaměřených na med, což obnášelo 1264 vyšetření na fyzikálně chemické parametry a na parametry poukazující na možné falšování či zbytky veterinárních léčiv. „Ve 4,7 procentu vyšetření vykazovalo nevyhovující výsledky a zjištěné nedostatky jsou řešeny," řekl.

Připomněl, že SVS loni na zasedání pracovní skupiny ministerstva zemědělství navrhla zavést národní limit pro zpřísnění některých parametrů pro hodnocení medu, které poukazují na jeho možné falšování. „Tyto snahy ale byly zejména zástupci SZPI označeny za zbytečné a neodůvodněné, neboť současná legislativa je dostatečná. Praxe ukazuje, že tomu tak nemusí být," upozornil Duben.

Spotřebitelský časopis dTest letos nechal zkontrolovat 17 medů. Čtyři z nich byly nastaveny levnými sirupy, dva z nich navíc přibarveny. Dva ze tří medů prodávaných pod značkou „bio" obsahovaly pesticidy. Na nevalnou kvalitu medových směsí prodávaných v obchodech upozorňují dlouhodobě i včelaři. Zapravdu jim daly výsledky loňských kontrol SZPI.

Čtěte také: Test medů: Některé jsou ředěné sirupy, našly se i pesticidy

Autor: ČTK


Zdroj: Denik.cz, 15. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:31