V lesích roste mnoho druhů hub, lidé je však musejí hledat
16. 8. 2012 | Denik.cz
Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě. „Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl dnes předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.
Podle něj lidé sbírají zejména hřiby jako kováře, kříště, kozáky nebo křemenáče. Zároveň je však i sezona jedovatých muchomůrek, závojenek, pavučinců a vláknic.Mykologové letos zaznamenali už i několik otrav muchomůrkou zelenou, u které je možná záměna s jedlým žampionem polním. Kvůli otravě touto houbou skončil minulý týden v mělnické nemocnici i starší manželský pár, přičemž jedenadevadesátiletý muž zemřel.
Landa rovněž upozornil na riziko, které lidem hrozí po nedostatečném tepelném zpracování některých hřibovitých hub. Konkrétně hřiby kováře a koloděje jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto je nutné je aspoň 15 až 20 minut vařit, zdůraznil mykolog a doplnil, že „dost hub je jedlých, ale tím se myslí v tepelně zpracovaném stavu". Určitou dobu vaření proto potřebují i václavky, které ale zatím příliš nerostou.
Vůbec nejnebezpečnější hřibovitou houbou je satan, dodal mykolog.
Zdroj: Denik.cz, 16. 8. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 10:34