PADĚLATELÉ MEDU SNIŽUJÍ DOBRÉ JMÉNO VČELAŘŮ

Na tiskové konferenci Českého svazu včelařů a Cechu včelařů v sídle AKČR se hovořilo především o vysoké kvalitě českých medů a pak o nekalém podnikání s medem smíchaným se sirupy vyráběnými z kukuřice, pšenice a dalších komodit. Tyto medy jsou levnější a s medem od včel nemají mnoho společného.

Jak přítomní včelaři konstatovali, zatímco SZPI tyto padělatele tvrdě stíhá a postihuje, druhý kontrolní orgán SVS je mnohem benevolentnější. Vyplývá to i z tiskové zprávy SVS z těchto dní, kde se konstatuje, že s medy u nás v podstatě nejsou žádné problémy. Včelaři naopak bijí na poplach a stěžovali si novinářům na tyto přestupky, které nejsou výjimkou a v obchodních řetězcích je nepravých medů plno.

Cech včelařů, který sdružuje velké chovatele včel na tiskové konferenci představil i bio producenta medu Jana Kolomého (předsedu cechu včelařů) ze Starého Města, jehož 1000 včelstev je umístěno v chráněné krajinné oblasti Jeseníků. Včela jak známo neuletí více než 7 kilometrů, takže její akční rádius v těchto místech s ekologickým zázemím, jednoduše nedovolí dostat se do míst, kde se o bio produkci nedá mluvit ani usilovat. Přesto je med s označením BIO velmi přísně kontrolovaný, takže rodina Kolomých dává klidně ruce do ohně za svůj vysoce kvalitní a ekologicky produkovaný med ručí. A to i při sdělení, že všechna včelstva se dají jednoduše přemisťovat v rámci této čisté krajiny za kvetoucími porosty nebo stromy. A tak v sortimentu medů nabízených Janem Kolomým nalezneme třeba med jarní, třešňový, javorový, řepkový, lesní malinový atd. Pak jsou to i medovicové medy, které jsou tmavé a nejsou vyprodukované včelami z nektaru ale z tak zvané medové rosy mšic. Pro včelaře je to sice pojem zcela známý a jasný, pro laika nic neříkající a proto se novinářům dostalo vysvětlení že na tvorbě tohoto medu se především se včelami zasloužily i mšice. Ty parazitují na mladých výhoncích smrků a jedlí a vylučují tzv. medovou rosu, kterou včely sbírají. Tento med se vyznačuje velmi nízkým obsahem fruktózy a glukózy, tedy jednoduchých cukrů. Naopak má větší podíl tak zvaně složitých cukrů a tyto medy jsou výrazně tmavější, mají lahodnější chuť a velmi nízký obsah pylových zrn proti květovým medům.

Jak Jan Kolomý uvedl, je zajímavé jak co národ a jiná země, tak odlišná chuť v případě medů. Med,  z prvních jarních květů, je nažloutlý, neroztéká se a dál se tepelně neupravuje. Je velmi žádaný Izraelci. Ti z tohoto medu dělají dětem speciální sirupy, je to pro ně základ zdravé výživy a věří, že svým nejmenším právě podáváním tohoto medu dodávají tělu to nejpotřebnější. Evropané, až na severské státy, jako je Norsko, Švédsko, Skandinávie, mají rádi medovicový med.

zdroj: Eugenie Línková

Tisk

Další články ke kauze Med:

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info