Agris.cz - agrární portál

Šunka v aspiku obsahovala v Havířově listerii

19. 8. 2012 | ČTK

Šunka v aspiku, kterou zkontrolovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v havířovském obchodě Hruška na náměstí Republiky, obsahovala nebezpečné bakterie listerie. Celá šarže byla stažena z oběhu. Šlo však už jen o několik kusů, protože většina se již prodala. Vzorek inspektoři odebrali 25. července. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. 

Inspektoři podrobili laboratornímu testu tři vzorky, přítomnost listerie monocytogenes prokázali v jednom z nich. "V případě této šarže jde o malosériovou regionální produkci. Řetězec Hruška vyrábí šunku v aspiku ve vlastní provozovně," uvedl Kopřiva. Jelikož jde o zdraví nebezpečnou potravinu, zákon v tomto případně umožňuje sankci až do 50 milionů korun. 

Poslední velký případ listerie v potravinách je z půlky června, kdy musely obchody stáhnout téměř tři tuny farmářské sekané od libereckého výrobce RAVY CZ. 

Přítomnost listerie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí zpravidla odolají. Onemocnění se projevuje hlavně u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Nemoc má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. 

Inspektoři SZPI ve čtvrtek upozornili na webu potravinynapranyri.cz ještě na balený chléb v nymburském Kauflandu. "V den končící lhůty trvanlivosti byl plesnivý. Obchod musel veškeré zásoby této šarže zlikvidovat," sdělil Kopřiva. Šlo o trvanlivý chléb z Michelských pekáren. 


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:45