Agris.cz - agrární portál

Do Břeclavi by se mohla po dvou desítkách let vrátit výroba piva

20. 8. 2012 | ČTK

Do Břeclavi by se mohla po téměř dvou desítkách let vrátit výroba piva. Kroměřížská společnost SMART estate, a.s. koupila část bývalého pivovarského areálu poblíž břeclavského zámku. Chce v něm vybudovat víceúčelový prostor zaměřený na gastronomii. Jeho součástí má být v malém rozsahu obnova výroby piva. Vyplývá to z vyjádření společnosti zaslaného novinářům.

Projekt je v počáteční fázi. Firma SMART estate, a.s. zatím ke svému záměru uvedla, že areál přebuduje na prostory pro gastronomii, kulturu a podporu regionálních tradic. "Součástí tohoto záměru, který je dnes ve fázi projekční přípravy, je připomenutí a v malém rozsahu též obnova tradiční místní výroby piva," uvedla firma v prohlášení. 

"Byla podaná žádost o vydání stavebního povolení a tímto podáním bylo zahájené řízení. Řízení je však neveřejné, takže nelze podávat jakékoliv informace," řekla ČTK k projektu mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová. 

Břeclavský pivovar Podlužan byl v provozu do roku 1996. Čtyři roky předtím vyrobil rekordních 225.000 hektolitrů piva. Třetinu svého výstavu pivovar vyvážel na Slovensko. Vaz podniku zlomily zejména vysoké dovozní sazby, které zavedlo Slovensko po rozdělení společného státu. 

Areál pivovaru stojí poblíž břeclavského zámku. Po uzavření provozu sloužil zejména jako sklady. Společnost SMART estate, a.s. část areálu koupila na počátku letošního roku. 

I přes absenci vlastního pivovaru má Břeclav od roku 2009 svou Břeclavskou jedenáctku. Vyrábí ji rodinný pivovar Bernard v Humpolci. Obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Šípek dnes ČTK řekl, že po břeclavském pivu je poptávka. "Určitě je v tom lokální patriotismus. Podobný projekt jsme spustili i na jiných místech, Břeclav první nebyla," uvedl Šípek. 

Na Břeclavsku loni vznikl nový pivovar v Mikulově. Jmenuje se Mamut. Loni vyrobil 800 hektolitrů piva, letos jich má být 200. "Zájem je asi takový, jaký jsme očekávali. Pivo děláme jako rodinný podnik. Prodáváme do restaurací v okolí. Jezdí k nám, ale také pro pivo zájemci z velkých měst," řekl dnes ČTK jeden z majitelů provozu Libor Ilčík. 


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:40