Agris.cz - agrární portál

Škody už sčítají kvůli mrazům také vinohradníci

20. 8. 2012 | Denik.cz

Nižší úrodu očekávají na Břeclavsku také mnozí vinohradníci. Na některých místech regionu pomrzla až polovina vinic.

Podzimní sucho a pozdější mrazy nezanechaly ničivé stopy jenom na úrodě obilí. Přestože vinobraní ještě nezačalo, ztráty už začínají vyčíslovat také vinohradníci. Zatímco někteří počítají až s padesátipro­centními škodami, na jiných místech se mizerné počasí na úrodě neodrazí zdaleka tolik.

„Ztráty oproti loňsku budou asi deset až patnáct procent. Na úrodě zanechaly stopy jak zimní, tak jarní mrazy. Zajímavé je, že některá poškozená očka stejně vyrašila. Jen třeba o tři týdny později. Část vinohradu je tedy teď téměř zralá, část má k tomu ale ještě daleko. To se nestává každý rok," popsal situaci ve svých vinicích Radomír Baloun z Velkých Pavlovic.

Nerovnoměrné dozrávání mu, jak přiznal, způsobuje spíše komplikace.

Počasí ale podle velkopavlovického vinaře nakonec nepřináší jen negativní dopady. Díky slunečným dnům bude sklizeň možná už o deset dní dříve než loni. „Doufáme, že ideální teploty vydrží. Nepříznivé počasí může ale všechno zase zabrzdit," nechtěl dělat Baloun předčasné závěry.

Optimistický zůstává i Petr Marcinčák z Mikulova. I když v jeho vinicích bude poškozených až třicet procent hroznů. Jaké škody mrazy napáchaly, záleží podle něj hlavně na lokalitě. Na některých místech mohla pomrznout klidně i kompletně celá úroda.

„Letošní rok nebyl optimální, ale musíme to brát tak, že každý rok je prostě nějaký," konstatoval smířeně.

Hrozny: cenné zboží

Problémy Marcinčákovi podobně jako ostatním způsobuje nerovnoměrné rašení. Zatímco některé hrozny už podle něj zaměkají, jiné jsou naopak zcela nezralé. „Sbírat tedy budeme muset na několikrát," má už nyní jasno.

Neúroda by teoreticky mohla zvednout ceny hroznů a také vína v obchodech. Podle Marcinčáka ovšem moravské víno spíše nepodraží. Výpadek totiž nahradí dovezené víno za obvyklé ceny.

„Já ale žádné doplňování úrody cizími výpěstky v plánu nemám. Víno budu dělat výhradně ze svých bio hroznů, které pěstuji na sto pěti hektarech. A nechystám ani zdražovaní, i když by se samozřejmě hodilo. Doba vyšším cenám ale prostě nepřeje," myslí si mikulovský vinař.

Že cena hroznů může růst, připouští také vinař Hynek Holánek z Ivaně. Zimní mrazy ho připravily podle prvních odhadů až o padesát procent úrody. I přesto ale podle něj ztráty na produkci zásadní vliv mít nebudou. „Chystáme se dělat vše jako obvykle. A myslím, že podobně uvažují i ostatní v našem oboru," podotkl Holánek.

Mnozí se ale rozhodli řešit situaci nákupem hroznů od méně postižených vinohradníků. Bude tak postupovat například Jiří Rusnok z Velkých Bílovic. Na jaře mu totiž pomrzlo asi šest a půl tisíce hlav na osmi hektarech.

„Je to už znatelná škoda. Procentuálně ji ale ještě vyčíslenou nemám. Počkám až na úplný závěr sklizně," vyjádřil se Rusnok.

JANA LANGOVÁ


Zdroj: Denik.cz, 20. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:45