Agris.cz - agrární portál

Klatovy budou koncem září hostit hostit 39. mistrovství ČR v orbě

21. 8. 2012 | ČTK

Klatovy budou koncem září hostit 39. mistrovství ČR v orbě. Bude soutěžit 20 oráčů, řekl dnes novinářům Vojtěch Houšť, šéf Společnosti pro orbu ČR, která je členem Světové organizace pro orbu zahrnující 42 zemí. 

"Pravidelně se zúčastňujeme mistrovství Evropy, kde jsme už byli bronzoví, i světa, kde bylo zatím nejlepší čtvrté místo," dodal. 

Základy zpracování půdy podle Houště "byly, jsou a budou platit" a neodstraní je ani moderní technika. Udržování orné půdy v nejvyšším stupni kvality je největším kapitálem zemědělství, dodal. Podle něj je klasická orba velmi důležitá, protože zajišťuje propustnost vody. Naopak rozšiřující se povrchové zpracování způsobuje splavování půdy a záplavy. "Naše podmínky polohornaté a kopcovité jsou na to nebezpečné," dodal. 

V Česku je podle něj také hodně plodin, které potřebují mělčí půdu ve větší hloubce, ať brambory nebo řepa, kde se nelze spoléhat jen na moderní technologie, které zpracovávají půdu jen do deseti centimetrů. 

Soutěž je podle Houště sportovní. Za dvě hodiny 40 minut se musí zorat plocha 100 krát 20 metrů a splnit 15 kritérií, což prý není téměř v žádném sportu. "Oráč musí všechno proměřovat, velmi těžké je dokázat seřídit pluh podle daných podmínek. Závod končí s potem na čele," dodal. 

"Budeme soutěžit v orbě jednostranným i otočným pluhem. Orat se bude na strništi, nikoli na louce jako ve světě, protože louky jsou u nás pod dotacemi," řekl jednatel Společnosti pro orbu a český reprezentant Aleš Malý. V zemědělských podnicích podle něj orají velkými pluhy s několika radlicemi, závodníci na mistrovství dvouradličným pluhem. "Na ovládání je to pro nás těžší, protože ten víceradličný se lépe ovládá a seřizuje," dodal. Dvouradličné pluhy už se v Česku, na rozdíl například od Rakouska a Irska, moc nepoužívají, protože s větším strojem vychází farmářům nižší náklady na větší plochu. 

Dvacet závodníků na mistrovství ČR je dlouhodobé maximum, i když například v Irsku jich soutěží desetkrát více. "V 90. letech byly osloveny ministerstvem zemědělské školy, kterých nyní ubývá a slučují se. A navíc zemědělství už mladé tolik netáhne," dodal Malý.

Mistrovství ČR začalo před 39 lety v západních Čechách. Jeho první ročník se konal ve Stříbře. Součástí akce konané v sobotu 29. září budou také ukázky historického orání, tedy pluhů tažených koňmi. Trénink soutěžních oráčů mohou lidé vidět na polích u Klatov v pátek 28. září. Soutěže v orbě mají v českých zemích tradici od roku 1905. 


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 23:40