Agris.cz - agrární portál

Výnosy žní ve Zlínském kraji jsou o polovinu nižší než loni

22. 8. 2012 | ČTK

Žně ve Zlínském kraji skončily, výnosy jsou až o polovinu nižší než v loňském roce. Podle některých zemědělců jde zřejmě o nejnižší výnosy za posledních deset let. Průměrné výnosy obilovin v kraji jsou 3,93 tuny na hektar, což je o 2,25 tuny méně než loni, řekl dnes ČTK ředitel krajské agrární komory Josef Radílek. 

Špatnou úrodu zřejmě zavinily mrazy a poté sucho. "Je to katastrofa, napřed obiloviny vymrzly, pak jsme si mysleli, že bude dostatek vláhy a vzpamatuje se to, ale nestalo se to," řekla ČTK ředitelka uherskohradišťské okresní agrární komory Karla Malinová s tím, že u pšenice ozimé, která je v kraji nejvíce pěstovanou obilovinou, poklesly výnosy o 45 procent. 

Poloviční výnosy oproti loňskému roku hlásí také zemědělci na Kroměřížsku. "Loni jsme měli výnosy pšenice kolem osmi tun, letos je to polovina. Ceny obilovin i řepky se zvedly, ale určitě to ten výpadek ve výnosech nenahradí," uvedl ředitel kroměřížské agrární komory Milan Hebnar. 

Řepky se v kraji sklidilo průměrně 2,58 tuny na hektar, což je o 25 procent méně než loni. Mírně také ubylo osetých ploch, u obilovin to bylo letos 47.373 hektarů, což je meziročně o necelá tři procenta méně. Řepka se letos pěstovala na 15.378 hektarech, zhruba na stejné rozloze jako loni. 

Žně jsou téměř u konce v celé republice. Výnosy jsou průměrně zhruba o pětinu nižší než loni, kdy sklizeň byla nadprůměrná. Průměrný hektarový výnos u obilovin nyní činí 4,46 tuny, loni byl 5,6 tuny a v roce 2010 4,9 tuny. U řepky činí průměrný hektarový výnos 2,8 tuny. 


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 18:13