Agris.cz - agrární portál

Na jižní Moravě dozrává hroznové víno, chrání ho hotaři

23. 8. 2012 | ČTK

Takzvaní hotaři střeží vinice na jižní Moravě, kde nyní dozrávají hrozny, před zloději a nálety špačků. Hlídači mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů chráněna až třetina rozlohy vinic. Další na to nemají peníze, nebo volí jinou formu plašení špačků. 

Například Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova více než dva měsíce hlídání 120 hektarů vinic vyjdou asi na půl milionu. "Bez nich se ale neobejdeme," řekl ČTK hlavní vinař Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova Zdeněk Zvonek. 

Firma si najímá 16 hotařů. Počítá s nimi na dva měsíce do poloviny října. Letos budou podle Zvonky hrozny zralé podstatně dřív. "Předpokládám, že sklizeň se posune asi o dva týdny dopředu," uvedl. 

Odstřel špačků má přísná pravidla. Do desátého dne v měsíci musejí vinaři nahlásit počet usmrcených ptáků a na referáty životního prostředí odevzdat kroužky zastřelených. K prevenci před špačky se využívají i jiné prostředky, mezi něž patří plynová děla, dělobuchy, upravené pistole na slepé náboje či automatické sirény. Hotaři mohou střílet pouze na okraj hejna, které má alespoň 1000 hlav. Pušku může používat pouze myslivec. Povolení ke střelbě na špačky vydává obec s rozšířenou působností. 

V polovině srpna v regionu začalo období, kdy vinaři obvykle symbolicky zamykají vinice s dozrávajícími hrozny. Slavnost takzvaného zarážení hory je vždy předzvěstí blížící se sklizně a vinobraní. Tradice zarážení hory má kořeny ve středověku. Po obřadu nesměl do vinohradu nikdo kromě majitele a právě hotařů, kteří hlídali víno před zloději a špačky. Porušení zákazu se přísně trestalo. 

Hotaři budou letos na jižní Moravě chránit úrodu, která byla letos poškozená mrazy na konci jara. Mrazy zasáhly i vinice ZD Sedlec. V zimě poškodily asi pětinu úrody, dva hektary zničily mrazy v květnu. 


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:04