Agris.cz - agrární portál

Do nové haly AGPI Písek se stěhuje 78.000 nosnic

24. 8. 2012 | ČTK

Do nové osmipatrové haly AGPI Písek se stěhuje přes 78.000 nosnic. Podle evropské směrnice, která začala platit od letoška, mají v nových ubikacích například hřad, hnízdo i prostor pro pohyb a hrabání. Jeden z největších tuzemských producentů vajec ročně na trh dodával přes 100 milionů vajec, letos to kvůli novým normám bude jen 37 milionů, příští rok už zhruba 70 milionů kusů, řekl dnes ČTK předseda dozorčí rady a ředitel společnosti Jiří Leskovec. Na modernizaci musí AGPI vynaložit 120 milionů korun. 

"Nosnice jsme museli kvůli novým evropským normám dát loni v prosinci na jatka, protože všech 18 hal jsme nestačili zmodernizovat," uvedl ředitel. Obdobně dopadli další velkovýrobci a o Velikonocích byl na trhu v Česku nedostatek vajec. Nejen na vejce, ale i na vynesené slepice z velkochovů čekali tehdy lidé v dlouhých frontách. Obdobné krize, třeba na Vánoce, se už lidé podle Leskovce nemusejí obávat. 

Čtyřměsíční kuřice ISA brown, které se stěhují do nové haly v Písku, pocházejí z vlastního odchovu v Novém Dvoře u Čimelic. Snášejí vejce s hnědou skořápkou, která je pevnější a při mechanizovaném sběru tudíž odolnější než u bílých. Produkovat vejce naplno začnou od poloviny září. Za rok každá slepice v průměru snese až 315 vajec. Aby byla velkovýroba ekonomická, nedožijí se nosnice vysokého věku - zhruba 14 měsíců, pak jdou kvůli klesající snůšce na jatka. 

Společnost původně vejce produkovala v 18 halách na Písecku a Táborsku. Zatím se jí podařilo zmodernizovat šest hal za zhruba 30 milionů a stejně tolik stála výstavba nové haly, jejíž kapacita je stejná jako čtyři a půl haly staré. Koncem roku a v roce 2013 má AGPI v plánu modernizovat další haly. Kapacita každé z nich se vlivem většího komfortu slepic sníží z původních 25.000 na 18.000 kusů. 

Výstavba nové haly za 33 milionů korun trvala od února do poloviny srpna. Vejde se do ní 78.120 slepic. Technologii do ní dodala německá firma Big Dutchman. Přes 40 procent nákladů by měla pokrýt dotace. Na předfinancování si společnost z větší části musela vzít úvěr. Banky při rozkolísání cen vajec podle Leskovce s úvěry váhají. Vaječná mánie trvala v dubnu jen zhruba 14 dnů. Výkupní cena vejce tehdy dosáhla maxima, chovatelé za kus dostali tři koruny. Nyní klesla k výrobním nákladům - na 1,90 až dvě koruny. 

Společnost AGPI se vedle výroby vajec, odchovu kuřic a výkrmu brojlerů zaměřuje zejména na výkrm prasat. Obhospodařuje 4500 hektarů půdy. Část produkce vajec spolu s dalšími producenty dodává do obchodních řetězců přes dceřinou společnost Česká vejce CZ a.s. a druhou část prodá ve vlastní odbytové síti. Společnost loni vykázala tržby 420 milionů korun. 


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:40