Agris.cz - agrární portál

Babišova firma Agrofert Holding loni zvýšila zisk na 3,9 mld. Kč

27. 8. 2012 | ČTK

Akciová společnost Agrofert Holding loni zvýšila meziročně čistý zisk z 2,6 miliardy korun na 3,9 miliardy korun. Tržby se zvýšily meziročně o 3,2 miliardy korun na bezmála 17 miliard korun. Firma stojí v čele stejnojmenné skupiny společností podnikajících v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu. ČTK informaci získala z výroční zprávy Agrofert Holdingu, jehož stoprocentním vlastníkem je podnikatel Andrej Babiš. 

"Hospodářské výsledky společnosti zaznamenaly oproti předchozímu období pozitivní vývoj. Hodnotově se zvýšil objem obchodních aktivit a bylo dosaženo úspor v oblasti spotřeby vstupů," komentoval výsledky ve výroční zprávě Babiš. Zvýšení zisku Babiš přisoudil zejména dividendám, které mateřská společnost skupiny inkasovala od svých dceřiných firem. Růst tržeb podle Babiše souvisí s vyšším objemem obchodů a růstem cen zemědělských komodit, se kterými Agrofert Holding obchoduje. 

Celé skupině Agrofert Holding loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy korun z předloňských 92,1 miliardy korun. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 202 společností. 

Agrofert Holding loni koupil například masokombináty Procházka Holding a skupinu Zedníček či významného obchodníka s masem a živými zvířaty Animalco. Skupina loni také vstoupila do lesnictví koupí skupiny Wotan. Součástí holdingu se rovněž staly Mlékárna Hlinsko a společnost Ethanol Energy. V rámci restrukturalizace naopak loni zaniklo 21 společností. 

Podle webových stránek Agrofertu skupina sdružuje přes 230 subjektů. Je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a z hlediska tržeb druhou nejvýznamnější skupinou v chemickém průmyslu. 

Do skupiny mimo jiné patří chemičky Precolor, Precheza, Deza, Fatra, Synthesia, Lovochemie, slovenská Duslo a německá SKW Piesteritz, dále desítky společností zabývajících se obchodem s komoditami, hnojivy, pesticidy, osivy či zemědělskou technikou a firmy zemědělské prvovýroby. Z potravinářských firem patří Agrofertu mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárny. 

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem miliardy dolarů. Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014. 


Zdroj: ČTK, 27. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 03:40