Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 28.8.2012

29. 8. 2012 | Agris

Moravskoslezské cukrovary loni vydělaly 604 milionů korun

Jeden z největších producentů cukru v Česku, Moravskoslezské cukrovary, loni hospodařil se ziskem 604,5 milionu korun. Firma z Hrušovan nad Jevišovkou na Znojemsku zpracovala dokonce o 400.000 tun cukrovky více než plánovala. ČTK to zjistila ze Sbírky listin. Firma se nyní chystá přizpůsobit nové cukerní politice EU, která bude platit od roku 2015.

Úroda je nižší, katastrofa se však nekoná

Obilí sklizené z českých a moravských polí bohatě postačí na domácí spotřebu. Letošní úroda je sice kvůli suchu o něco chudší než v minulých letech, ale i tak obchodníci počítají, že skoro třetina zrna se z republiky vyveze. Žádná katastrofa se tedy nekoná a českým zemědělcům rozhodně bída nehrozí.

V Libereckém kraji zbývá sklidit 300 hektarů obilí a řepky

Sklizeň obilí a řepky v Libereckém kraji je prakticky u konce. Sklidit zbývá posledních 300 hektarů, jde ale většinou o plochy v hůře dostupných místech a ve vyšších polohách, někde nebyly plodiny ještě zralé. ČTK o tom dnes informoval ředitel Krajské agentury pro zemědělství a venkov v Liberci Martin Mrázek.

Obrovské žňové rozdíly

Letošní žně mají jednu velkou zvláštnost. Jsou tak velké rozdíly mezi výnosy v jednotlivých krajích, až se to zdá k neuvěření. Donedávna velmi úrodný Jihomoravský kraj má letos průměrný výnos pouhých 2,83 t/ha. Ve srovnání s loňskem se očekává výpadek zhruba 860 tisíc tun.

Žně končí, zemědělcům zbývá sklidit poslední 4 tisíce hektarů polí

Zemědělci z tuzemských polí sklidili takřka veškerou úrodu obilí a posekat jim zbývá už jen poslední čtyři tisíce z celkem 1,323 milionu hektarů polí s obilím. Výnosy jsou kvůli suchu o zhruba pětinu nižší než loni, kdy sklizeň byla nadprůměrná. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 29. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:58