Agris.cz - agrární portál

Citrónové složky zlepšují šťávy

29. 8. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Porovnávání přínosů citrónových šťáv s bezinkovou nebo s hroznovou složkou.

Podle výzkumné zprávy zveřejněné v Journal of Food Science („Nové nápoje citrónové šťávy s bezinkovým a s hroznovým koncentrátem jako zdroj bioaktivních složek“) v červnu 2012, obsahuje citrón mnoho výživově cenných a bioaktivních složek, a jejich kombinováním s černým bezem nebo hrozny ve šťávách a ostatních nápojích se prodlužuje doba trvanlivosti, zlepšuje se jejich barva a antioxidační účinky. 

Výzkumní pracovníci ze španělského pracoviště CEBAS-CSIC přidávali bezinkové a hroznové koncentráty k čerstvé citronové šťávě tak, že dosáhli konečné koncentrace 5 % v koncentrovaném nápoji a kontrolním roztoku v 0,18 M pufru kyseliny citrónové. Během 56 denního období skladování byl měřen obsah bioaktivních látek, antioxidační kapacita a stabilita barvy šťávy.Prokázalo se, že anthokyany napomáhají udržovat stabilitu vitaminu C jak u šťávy citrón-bezinky, tak u citrón-hrozny přičemž fotochemické složení bylo lepší v případě směsi citrón-bezinky než v případě citrón-hrozny.

Lemon compounds enhance juices

Food Technology, 2012, 66, č. 7, s. 13-14


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 29. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 03:49