Agris.cz - agrární portál

Veleba: Nízká potravinová soběstačnost ohrožuje bezpečnost ČR

29. 8. 2012 | FinančníNoviny.cz

Potravinová soběstačnost České republiky se stále zhoršuje, což je velmi nebezpečné. Negativní dopad na ni bude mít také letošní neúroda v mnoha velkých zemích světa, která zvýší ceny. Novinářům to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba.

"Myslíme si, že Česká republika dospěla v potravinové soběstačnosti do situace, která potenciálně ohrožuje stabilitu a bezpečnost země," uvedl Veleba. Podle něj nemají zemědělci způsob, jak tomuto nebezpečí čelit.

Ceny zemědělských komodit začaly letos znovu růst. Podle Veleby to způsobila neúroda způsobená suchem v některých částech světa. V USA byly hluboce podprůměrné výnosy kukuřice a sóji, což se promítne hlavně do živočišné výroby. Špatná úroda byla i ve státech jižní a zčásti střední a východní Evropy.

Velmi špatná je podle Veleby také situace v chovu prasat a drůbeže. "Poprvé jsme v situaci, že laciné maso není odkud dovézt," uvedl Veleba. Přitom v Česku se počty prasat stále snižují, ve vepřovém mase je země soběstačná jen z 61 procent. U drůbeže činí soběstačnost 79 procent. Česká republika je v zahraničním obchodu s masem i celkově s potravinami trvale v minusu.

Zemědělci poukazují zvláště na to, že farmáři ze starých zemí Evropské unie pobírají kromě unijních dotací také subvence jednotlivých států. Jejich odstranění by bylo podle nich jedinou cestou, jak narovnat konkurenční podmínky na trhu se zemědělskými komoditami. Také by se měl změnit způsob přidělování evropských dotací, které se v Česku vyplácejí podle výměry půdy, což znevýhodňuje producenty masa.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 29. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:55