Agris.cz - agrární portál

Slovenští potravináři čekají kvůli neúrodě zdražení potravin

30. 8. 2012 | ČTK

Slovenští potravináři předpokládají v nejbližších měsících zdražení potravin o pět až deset procent. Kromě výpadku úrody obilí by se v cenách na pultech obchodů měly projevit vyšší náklady výrobců. Novinářům to dnes řekl šéf Potravinářské komory Slovenska Daniel Poturnay. 

"Očekáváme, že do konce roku tlak na ceny potravin bude pokračovat," uvedl Poturnay. Důvodem je hlavně zdražení zemědělských produktů. O deset procent se proti loňsku zvýšily ceny potravinářské pšenice, krmné obilí a sója zdražily v posledním období o polovinu. 

Potravináři tvrdí, že kvůli zdražení vstupů nedokážou udržet ceny na nynější úrovni. V opačném případě by v potravinách byly obvyklé suroviny nahrazovány levnějšími náhražkami. Poturnay dodal, že loni potravinářský průmysl na Slovensku na 100 eur tržeb vykázal zisk pouze půl eura. 

"Vývoj cen obilí a olejnin se promítl do krmných směsí. Nelze očekávat, že takové výrazné zvýšení cen zemědělských produktů by se neprojevilo v růstu cen potravin živočišního původu v obchodech," uvedla komora. Hlavní slovo při zdražování zboží na pultech mají tradičně obchodníci, kteří v minulosti zvyšování cen tlumili. 

Ceny potravin na Slovensku letos v meziročním srovnání s výjimkou července rostly pomaleji než celková inflace. V průměru za prvních sedm měsíců potraviny zdražily o 2,6 procenta, celkový růst spotřebitelských cen v tomto období dosáhl 3,7 procenta. 

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu slovenští zemědělci zaznamenali zhruba čtvrtinový výpadek v objemu sklizně obilí. Letošní úroda tak bude druhá nejhorší od vstupu země do Evropské unie v roce 2004. S nižšími výnosy se potýkají také farmáři z dalších zemí včetně Česka. Slovenská vláda minulý týden rozhodla, že zemědělcům urychlí vyplacení dotací, poskytne levné půjčky na založení úrody a během jednoho roku jim bude vracet část spotřební daně z nafty. 


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 22:10