Agris.cz - agrární portál

Máslo se dá sehnat levněji než margaríny, poptávka po nich klesla

31. 8. 2012 | Mladá fronta Dnes

Cena másla v obchodech už několik měsíců v řadě klesá. Podobné propady znamenají vždy špatnou zprávu pro výrobce margarínů. Platí totiž, že čím je levnější máslo, tím méně lidí sahá po rostlinných tucích.

"Cena másla hlavně v létě znatelně klesla. Díky tomu ho naši zákazníci kupují více než dřív, a to právě na úkor margarínů," potvrzuje mluvčí Aholdu Judita Urbánková. Menší změnu v chování spotřebitelů zaznamenali i v Tesku. "U margarínů je v posledních týdnech patrný velmi mírný pokles," uvedla mluvčí Michaela Vinterová.

Podle posledních dostupných čísel Českého statistického úřadu z letošního července stálo čtvrt kila másla v obchodě průměrně necelých 33 korun, což je pořád o deset korun více než stejné množství margarínu.

Od té doby však šla cena ještě dolů a v některých prodejnách už není problém sehnat máslo levněji než rostlinný tuk. Díky relativně nízké ceně tak Češi podle Státního zemědělského intervenčního fondu v letošním červnu nakoupili o 600 tun více másla než ve stejném měsíci minulého roku. To znamená nárůst o 64 %.

Vyšší spotřeba másla se pak obvykle projeví menší poptávkou po rostlinných tucích. Většinu českého trhu v tomto segmentu ovládá společnost Unilever se svými značkami Rama, Flora a Perla. Podle mluvčí Martiny Janebové však společnost zatím žádný pokles poptávky po margarínech nezaznamenala. "Velká část spotřebitelů si uvědomuje zdravotní benefity margarínů, a proto jim zůstávají věrní i v případě poklesu cen másla," tvrdí Janebová. Že spolu cena másla a spotřeba margarínu souvisí, však ukázal i vývoj v minulosti.

V Česku i Evropě je nadbytek mléka

Současné zlevnění másla souvisí s poklesem výkupních cen mléka. Ty jdou v Česku dolů už od konce minulého roku. Důvody jsou podle předsedy Zemědělského svazu Martina Pýchy především dva: nadbytek mléka v celé Evropě a pokles tuzemské poptávky, který nastal po zdražení potravin následkem vyšší DPH letos v lednu.

Zda bude trend zlevňování másla spojený s jeho vyšší spotřebou i nadále pokračovat, nebo už dosáhl vrcholu, není v tuto chvíli vůbec jasné. Podle Pýchy se propady výkupních cen mléka v Česku i v Evropě už zastavily. "V sousedním Rakousku už ceny dokonce zase rostou," popsal Pýcha.

Tuzemská produkce másla dlouhodobě klesá a nahrazují ji dovozy. U margarínů je zastoupení zahraniční produkce ještě vyšší. Unilever dříve vyráběl rostlinné tuky v továrně v Nelahozevsi, ale kvůli ekonomické krizi ji v roce 2009 zavřel a od té doby se většina margarínů v tuzemských obchodech prodává pod nejasným označením původu Made in EU.

Autor:Jan Brož


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 31. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 05:41