Agris.cz - agrární portál

Úroda chmele bude ještě slabší, než se čekalo

31. 8. 2012 | ČTK

Letošní úroda chmele bude zřejmě ještě horší, než se zdálo na začátku sklizně. Výnosy se pohybují nejčastěji pod jednou tunou z hektaru, což odpovídá jen dvěma třetinám předchozích let. Volného chmele bude na trhu málo, ale pěstitelům to stejně nic nepřinese, řekl dnes ČTK na začátku tradiční Dočesné jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. 

Celosvětový trh s chmelem je spíš v útlumu - poslední roky byla ve většině klíčových zemí nadúroda a sklady byly od té doby dlouho plné granulovaného, a tedy trvanlivého chmele. Vloni dospěl vývoj na trhu do paradoxní situace - čeští chmelaři měli výbornou úrodu, menší část jí ale nechali ležet, protože se ani nevyplácelo ji sklízet. Tuna chmele stála v posledních letech pod 200.000 korun, z toho třetinu stojí samotná sklizeň. 

Letos to nehrozí. Původní odhady výnosů hovořily zhruba o tuně z hektaru, teď řada pěstitelů přiznává, že má výnosy ještě mnohem nižší, i kolem 800 kilogramů z hektaru. Pro srovnání - v předchozích letech to bylo okolo 1,2 až 1,4 tuny, to podle oblasti. "Letošní sklizeň bude podprůměrná, budeme na hraně jedné tuny. Možná nad, spíš ale pod ní. Ve srovnání s posledním desetiletím je to dost slabý výsledek," řekl ČTK Kořen. Neúrodu podle něj způsobila kombinace tuhých únorových mrazů a jarního sucha, které se navíc vrátilo v létě. 

Když se to rozpočítá na obhospodařovaných 4366 hektarů chmelnic, na trhu bude chybět přes 1000 tun chmele. Využívaná plocha navíc kvůli přebytku a nízkým cenám dlouhodobě klesala. Letošní neúroda sice ceny zřejmě zvedne, ale čeští pěstitelé z toho stejně moc radosti nemají. "Sotva naplní smlouvy, které mají podepsané už od zimy, přitom tehdy byly ceny hluboko pod výrobními náklady. Je otázka, zda se povede s odběrateli něco vyjednat," řekl Kořen. 


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 17:36