Agris.cz - agrární portál

Produkce obilovin v EU bude 279 milionů tun, čeká EK

31. 8. 2012 | ČTK

Dopady sucha, které tvrdě zasáhlo produkci obilovin zejména ve Spojených státech, nejsou v Evropské unii tak citelné. Uvedla to Evropská komise, podle níž letošní produkce v unii dosáhne 279 milionů tun. 

To je o pouhá dvě procenta méně, než kolik činil průměr za posledních pět let, zdůraznila komise ve svém prohlášení. Současně to je o 25 milionů tun více, než v období 2007 až 2008, což byl pro evropské zemědělce velmi těžký rok. 

U kukuřice Brusel očekává produkci 60 milionů tun, což je o dvě procenta vyšší než průměr z posledních pěti let. 

Eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos připomněl, že v uplynulých týdnech sucho v některých regionech světa vedlo k dramatickému nárůstu cen zejména kukuřice a sóji. To sice může destabilizovat určité sektory evropského zemědělství, avšak celková produkce obilovin by neměla nijak zásadně poklesnout. 

"Tato přílišná volatilita trhů jasně ukazuje, že světové zemědělství potřebuje investice, politiky veřejné správy a předvídatelnost," dodal ale také Ciolos. 


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 22:07