Agris.cz - agrární portál

Žně 2012. Slabá úroda, ale není důvod k panice

3. 9. 2012 | Denik.cz

Je to doma, ale žádná sláva. V Česku skončily žně a podle posledních čísel to vypadá, že farmáři sklidili o téměř třetinu obilovin a kukuřice méně než loni. Čeští zemědělci  ovšem nejsou jediní, kteří se potýkají s žalostnou úrodou. Špatné výsledky hlásí velké světové obilnice, jako jsou třeba Spojené státy nebo Rusko. Kvůli neúrodě roste cena obilí na světových trzích.

„Není důvod propadávat jakékoliv panice, i když ta letošní sklizeň je nižší, než byla loni, je třeba to spíše vztahovat k jakémusi průměru několika posledních let než k tomu vrcholnému bodu," uklidňoval v Českých Budějovicích na národních dožínkách prezident Václav Klaus s tím, že loni byl mimořádně úrodný rok.I když by vyšší cena obilovin měla českým zemědělcům alespoň částečně nahradit ztráty z nižších výnosů, šéf Agrární komory Jan Veleba spočítal, že farmáři letos utrží asi o osm miliard korun méně. „Budou výrazně nižší tržby, budou ale i regiony, které jsou zasaženy přírodní katastrofou, kde budou tržby 30 procent normálu a kde jde do tuhého," řekl Jan Veleba. Klimatické změny

Na letošní úrodu nebudou 
v dobrém vzpomínat sedláci 
z jižní Moravy, která byla nejvíce postižena suchem. Podle šéfredaktorky zemědělského zpravodaje Agrobase Eugenie Línkové jihomoravští zemědělci ukončili sklizeň se čtrnáctidenním předstihem. Kvůli klimatickým změnám se úrodnější místa přesunují do podhůří. Na jižní Moravě byly vždy nejlepší podmínky, dnes se stává vyprahlou zemí.

Jsou ale místa, kde se usmívat mohou.  „Na Trutnovsku byly výnosy nadprůměrné," doplnila Eugenie Línková. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) už  ohlásil, že připravil pro jižní Moravu pomoc. „Nikoliv tím, že jim všechno zadotujeme, ale pomoci tím, aby vůbec přežili," řekl ministr.Výsledky žní napjatě sledují i potravináři. Zejména pak růst cen. Zatímco loni 
v průběhu sklizně třeba cena potravinářské pšenice klesala, letos nabrala opačný směr. Od května do července podražila o téměř 400 korun za tunu.

Katastrofální sucha

Na světových trzích je totiž po obilí hlad. Spojené státy hlásí poloviční úrodu a v Rusku bude sklizeň horší než v roce 2010, kterou tehdy poničila katastrofální sucha. „Velká poptávka zahraničních obchodníků po českém obilí zákonitě zvýší jeho cenu, a tím i cenu mouky pro pekařské výrobce. Jestliže se v první polovině roku nákupní cena pšenice pohybovala pod hranicí pět tisíc korun za tunu, po sklizni by měla stoupnout až na 6500 korun za tunu," řekl Pavel Filip ze Svazu průmyslových mlýnů. Mlynáři proto očekávají, že cena pšeničné a žitné mouky pro pekaře vroste až o 25 procent.

Pekaři ve ztrátě

To pekaři neslyší rádi. Už před sklizní se podle předsedy  Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů Jaromíra Dřízala nacházela řada pekáren ve ztrátě. Zatímco jim meziročně stouply náklady o 20 procent, klasický rohlík, který v roce 2007 v obchodech stál 2,50 koruny, je možné letos pořídit za koruny dvě. Tento vývoj je podle něj neudržitelný, a proto chtějí vyjednávat s obchodními řetězci.Odborníci se shodují, že spotřebitelé mohou zdražení základních potravin očekávat. Nepředpokládají však žádné výrazné skokové zvýšení cen.

Ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Jan Šlajs řekl Deníku:

Ceny potravin porostou jen o pár drobných. Levná je rýže

Praha /ROZHOVOR/ - I špatné období může přinést dobré zprávy: Naši zemědělci mají  díky lepší ceně možnost vydělat na špatné úrodě ve Spojených státech 
a v Rusku. A spotřebitelé? Ti by měli případné zdražení potravin pocítit jen v jednotkách procent. Na rýži mohou dokonce ušetřit, tvrdí ředitel Ústavu zemědělské ekonomiky a informací Jan Šlajs.

Zemědělci letos hlásí špatnou úrodu. Nakolik je však špatná 
v porovnání s minulými roky?

 Když se podíváme na dlouhodobý průměr, je letošní úroda pod průměrem. Nemůžeme ji však srovnávat s loňským rokem, kdy úroda byla rekordní. Už jenom samotná definice slova rekordní znamená, že ani v příštích letech nemusí být taková jako loni.

Na žních se letos podepsalo počasí...

Ano, nejprve přišly holomrazy a pak sucho. Nejdříve obiloviny na polích vymrzly a v době, kdy má rostlina největší produkční potenciál, bylo sucho.

Doufejme, že ne. Věřme, že se srážky vrátí do normálu. Klimatická změna zemědělství samozřejmě ovlivňuje.

Neúroda je ale letos celosvětový problém...

Třeba ve Spojených státech je letos úroda zhruba poloviční než obvykle. Ale Česká republika má v porovnání s Amerikou nebo Ruskem úrodu dobrou. V desetiletém průměru se nejednalo 
o žádný obrovský propad. Naši zemědělci tak mají možnost díky lepší ceně vydělat na špatné úrodě ve Spojených státech a v Rusku.

Jak se letošní úroda promítne do ceny potravin?

Dobrá zpráva ve špatném období pro zemědělce je, že ceny obilovin půjdou nahoru. Menší úroda bude částečně vyvážena cenou. To se může, ale také nemusí promítnout do cen potravin. Ty ovšem netvoří pouze náklady za obiloviny, ale značnou část cen tvoří náklady za energii nebo logistika. Nicméně lze předpokládat, že ceny potravin porostou kvůli poloviční úrodě ve Spojených státech.

Lze odhadnout, kdy budou muset lidé sáhnout hlouběji do peněženky?

 Kdy můžeme očekávat zdražení, nedokážu říct. Je ovšem potřeba dodat, že 
i když ceny obilovin vyletí vzhůru, do cen se promítnou jen v jednotkách procent. Podobné to bylo v případě světové potravinové krize v letech 2007 a 2008. Tehdy to také nebyly žádné skokové nárůsty.

Jaký vliv na zvyšující se cenu mají spekulanti?

 Využívají negativních zpráv kolem letošní neúrody a cenu vyhánějí vzhůru. Za poslední tři měsíce narostla 
přibližně o 40 procent. To se však bavíme o cenách na světovém trhu. U nás tento nárůst není tak velký. Znovu tedy opakuji, že to nemusí znamenat skokové zdražení potravin. Projeví se to ale 
v cenách krmných směsí pro živočišnou výrobu, v nichž jsou obiloviny v průměru zastoupeny asi z 53 procent.

Lze tedy spíše očekávat zdražení masa než pečiva?

Ano. Ale nelze přesně říci, jaký vliv a podíl na tomto zdražení budou mít vyšší ceny obilovin. Třeba ve světě klesá cena elektřiny, ale české domácnosti platí stále více z důvodu podpory slunečních a větrných elektráren. Navíc jsou u nás enormně drahé pohonné hmoty. To se také projevuje do cen základních potravin. Je potřeba navíc připomenout, že v případě zdražení nějakého vstupu se potravinářský průmysl snaží najít náhražky. Letos je nadprůměrná úroda rýže, a je tedy levná, takže je nasnadě otázka jejího většího využití nejen v domácnostech.


Zdroj: Denik.cz, 3. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:48