Agris.cz - agrární portál

Nejlepší Regionální potraviny Jihomoravského kraje byly oceněny na brněnských dožínkách

3. 9. 2012 | MZe ČR

Spotřebitelé z Jihomoravského kraje najdou na pultech obchodů osm výrobků nově označených značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje. Významné ocenění obdrželi regionální výrobci při sobotních Jihomoravských dožínkách z rukou vrchního ředitele Sekce potravinářských výrob Ministerstva zemědělství – Úřadu pro potraviny Pavla Bohatce a hejtmana Michala Haška.

„Značka Regionální potravina se po letošním třetím ročníku těší dobrému zájmu ze strany výrobců. Díky kampani pracujeme také na tom, aby ji znalo a vyhledávalo i co nejvíce zákazníků. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. V současné době vede Ministerstvo zemědělství dialog také se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.

V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 101 přihlášených výrobků od 35 středních a malých producentů. „Letos jsme na ocenění navrhli nejlepší výrobky v osmi z devíti kategorií. Kategorie Mléčné výrobky ostatní bohužel nebyla obsazena, nemáme v kraji tolik mlékárenských producentů,“ vysvětluje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje. „Nejsilnější zastoupení měly kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin,“ doplňuje Musil.

Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně – Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Regionální agrární komora a Město Brno. Součástí programu byl dožínkový trh, jarmark řemesel či hudební produkce od folklóru až po country. Díky pohádkám pro celou rodinu zaujal program i nejmenší návštěvníky.

Značka Regionální potravina se již třetím rokem uděluje nejlepším regionálním produktům ve 13 krajích České republiky. V současné době má tuto značku 273 potravinářských výrobků s právem užívat logo  po dobu čtyř let.

Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje 2012:

  Kategorie: Oceněný výrobek:
1.Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas

Zavařené uzené maso

(MASPRO, Hodonín)

2.Masné výrobky trvanlivé

Židlochovický Jihomoravák

(Řeznictví –uzenářství Janíček – Čupa, Židlochovice)

3.Sýry včetně tvarohu Kozí sýr Sedlák (Eva Sedláková, Šošůvka)
4.Mléčné výrobky ostatní neuděleno
5.Pekařské výrobky včetně těstovin

Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant

(EUROBI, Újezd u Brna)

6.Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

Perníkový řez

(Jarmila Křížová, Brno – Královo Pole)

7.Alkoholické a nealkoholické nápoje

Vyškovský Březňák

(Czech Beverage Industry Company, pivovar Vyškov)

8.Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu

(AGRO, Brno - Tuřany)

9.Ostatní

Moravský Podplameník – HRUŠÁK

(Vlastimil Valášek Flamescook group, Veverská Bítýška)

Kontakt pro další informace:

Ing. Jaromír Musil Ph. D., Regionální agrární komora Jihomoravského kraje E-mailová adresa: rakkisjmk@centrum.cz, Tel.: 607 612 772

O Regionální potravině

Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.

www.regionalnipotravina.cz


Zdroj: MZe ČR, 3. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:07