Nejlepší Regionální potraviny Jihomoravského kraje byly oceněny na brněnských dožínkách
3. 9. 2012 | MZe ČR
Spotřebitelé z Jihomoravského kraje najdou na pultech obchodů osm výrobků nově označených značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje. Významné ocenění obdrželi regionální výrobci při sobotních Jihomoravských dožínkách z rukou vrchního ředitele Sekce potravinářských výrob Ministerstva zemědělství – Úřadu pro potraviny Pavla Bohatce a hejtmana Michala Haška.
„Značka Regionální potravina se po letošním třetím ročníku těší dobrému zájmu ze strany výrobců. Díky kampani pracujeme také na tom, aby ji znalo a vyhledávalo i co nejvíce zákazníků. Jde totiž o ty nejkvalitnější výrobky s ojedinělou chutí a vazbou na místní kraj. V současné době vede Ministerstvo zemědělství dialog také se zástupci obchodníků, aby na pulty svých prodejen zařazovali co nejvíce regionálních produktů,“ říká ministr zemědělství Petr Bendl.
V Jihomoravském kraji porota vybírala ze 101 přihlášených výrobků od 35 středních a malých producentů. „Letos jsme na ocenění navrhli nejlepší výrobky v osmi z devíti kategorií. Kategorie Mléčné výrobky ostatní bohužel nebyla obsazena, nemáme v kraji tolik mlékárenských producentů,“ vysvětluje Jaromír Musil z Regionální agrární komory Jihomoravského kraje, která soutěž v regionu organizuje. „Nejsilnější zastoupení měly kategorie Masné výrobky tepelně opracované a Pekařské výrobky včetně těstovin,“ doplňuje Musil.
Slavnostní ceremoniál předávání certifikátů a památečních plaket byl součástí celodenní oslavy letošní úrody a sklizně – Jihomoravských dožínek, které společně pořádá Jihomoravský kraj, Regionální agrární komora a Město Brno. Součástí programu byl dožínkový trh, jarmark řemesel či hudební produkce od folklóru až po country. Díky pohádkám pro celou rodinu zaujal program i nejmenší návštěvníky.
Značka Regionální potravina se již třetím rokem uděluje nejlepším regionálním produktům ve 13 krajích České republiky. V současné době má tuto značku 273 potravinářských výrobků s právem užívat logo po dobu čtyř let.
Přehled výrobků oceněných značkou Regionální potravina Jihomoravského kraje 2012:
Kategorie: | Oceněný výrobek: | |
1. | Masné výrobky tepelně opracované, včetně uzených mas | Zavařené uzené maso (MASPRO, Hodonín) |
2. | Masné výrobky trvanlivé | Židlochovický Jihomoravák (Řeznictví –uzenářství Janíček – Čupa, Židlochovice) |
3. | Sýry včetně tvarohu | Kozí sýr Sedlák (Eva Sedláková, Šošůvka) |
4. | Mléčné výrobky ostatní | neuděleno |
5. | Pekařské výrobky včetně těstovin | Újezdský šáteček s náplní ROBI pikant (EUROBI, Újezd u Brna) |
6. | Cukrářské výrobky včetně cukrovinek | Perníkový řez (Jarmila Křížová, Brno – Královo Pole) |
7. | Alkoholické a nealkoholické nápoje | Vyškovský Březňák (Czech Beverage Industry Company, pivovar Vyškov) |
8. | Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě | Tuřanské kysané zelí v slaném nálevu (AGRO, Brno - Tuřany) |
9. | Ostatní | Moravský Podplameník – HRUŠÁK (Vlastimil Valášek Flamescook group, Veverská Bítýška) |
Kontakt pro další informace:
Ing. Jaromír Musil Ph. D., Regionální agrární komora Jihomoravského kraje E-mailová adresa: rakkisjmk@centrum.cz, Tel.: 607 612 772
O Regionální potravině
Značka Regionální potravina patří do kampaně, kterou Ministerstvo zemědělství seznamuje spotřebitele s regionálními potravinami z jednotlivých krajů České republiky. Jejím smyslem je prosadit na našem trhu opravdu kvalitní, chutné, tradiční či speciální potraviny. Díky krátkým distribučním cestám jsou tyto potraviny čerstvější a chutnější. Čím blíže jsou ke spotřebiteli, tím méně je zatíženo životní prostředí při jejich dopravě.Velmi významným aspektem, proč dát přednost regionálním potravinám, je také podpora zaměstnanosti v regionech. Prosperující zemědělci, zpracovatelé i prodejci pak představují záruku udržení nebo dokonce rozšíření počtu pracovních míst. Celkově ocenění obdrželo 273 produktů: v roce 2010 bylo oceněno 71 výrobků, v roce 2011 ocenění dostalo 99 výrobků a v roce 2012 přibylo 103 nově oceněných.
Zdroj: MZe ČR, 3. 9. 2012
© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.
Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 01:07