Agris.cz - agrární portál

Škola ve Valticích jako první získala vlastní pálenici a lihovar

3. 9. 2012 | ČTK

Vinařská škola ve Valticích na Břeclavsku se jako první v zemi pyšní vlastní pálenicí a lihovarem. Zužitkuje tak ovoce z osmihektarových školních sadů, pro které jinak těžko hledá uplatnění. Žáci navíc získají cennou praxi. Do stavby a vybavení investovala škola za přispění Jihomoravského kraje téměř šest milionů korun, řekla dnes ČTK ředitelka Ivana Machovcová.    

V tekutém stavu skončila už většina loňské produkce třešní, jablek, broskví, hrušek, meruněk a švestek. Zejména třešňovice šla na odbyt výborně. Kvůli pracnému sběru drobných plodů ji málokdo vyrábí. "My jsme ji navíc doslazovali medem. O to byla lepší," uvedl zaměstnanec školní pálenice Lukáš Valíček. Loni však škola ještě využila pro destilaci cizí zařízení, zatímco letošní úrodu už zpracuje zcela ve vlastní režii.    

Školní zařízení má statut pálenice i lihovaru. "Pálenice je pro drobné pěstitele, kteří svou pálenku neprodávají dál. Škola ji naopak vyrábí za účelem dalšího prodeje, proto potřebuje okolkované výrobky, což není možné bez lihovaru s celním a daňovým skladem," uvedl vedoucí školního hospodářství Václav Osička    

Jedním z předmětů na valtické střední škole je také zpracování ovoce a zeleniny včetně destilace. Díky školní pálenici si studenti v praxi vyzkoušejí to, o čem se dosud učili jen v teorii. Dominantou pálenice je třísetlitrový kotel. Jedno vypálení potrvá asi dvě a půl až tři hodiny. První zájemci o využití školního zařízení se hlásí už nyní. Z vlastních sadů škola vyprodukuje odhadem asi 500 litrů pálenky ročně.    

 Střední odborná škola vinařská a Střední odborné učiliště zahradnické ve Valticích má také vlastní vinohrady. Vínovici však rozhodně vyrábět nebude. Vzhledem ke kvalitě vína by to prý byla škoda.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 14:40