Agris.cz - agrární portál

Jihomoravští rybáři očekávají největší ztráty u plůdků a násady

3. 9. 2012 | ČTK

Největší jihomoravský chovatel ryb, Rybníkářství Pohořelice, očekává kvůli suchému roku největší ztráty u plůdkových a násadových ryb. V rybnících chybí 20 až 30 procent objemu vody. Jaké budou ztráty u tržních ryb, si zatím rybáři netroufají odhadnout, řekl ČTK ředitel Rybníkářství Pohořelice Roman Osička. 

Problémy rybníkářů se táhnou už od jara. "Bylo málo sněhu a málo srážek, takže od té doby jsme na několika rybnících na minimální hladině, jeden rybník je bez vody a nabídli jsme jej k obdělávání," uvedl Osička. V dalších 20 až 30 rybnících z celkových 140 chybí proti normálnímu stavu voda ve výšce 20 až 150 centimetrů. "Jde o značné množství, proti běžnému stavu nám chybí 20 až 30 procent objemu vody. V hlavních rybnících se nám však podařilo vodu akumulovat," dodal Osička.    

Zatímco u tržních ryb předpokládá, že by ztráty nemusely být zásadní, mnohem horší je situace u plůdkových a násadových ryb, což je problém, který se přenese i do dalšího roku. "V rámci firmy tak špatný rok nepamatuju, i když nejsem tak velký pamětník. Ale totéž říkají i starší kolegové. Zvyšují se nám náklady, provádíme různá měření, intenzivněji rybníky sledujeme a přitom budeme mít nižší výnosy," řekl Osička.    

 Značný objem peněz nyní firma vydává na nákup krmení. "Máme problémy nakoupit obilí, cena je po neúrodě katastrofálně vysoká," posteskl si Osička. Přitom rybářů se netýká pomoc ministerstva zemědělství, kterou dostanou pěstitelé.    

Zmírnit ztráty by ještě mohlo teplé září, které by svědčilo rychlejšímu růstu ryb. "Jakým způsobem se letošní rok promítne do příštího, záleží na zimním komorování a na průběhu příštího roku," řekl Osička.    

Rybníkářství Pohořelice je největším producentem ryb na jižní Moravě, 140 rybníků zaujímá plochu 1690 hektarů v téměř všech jihomoravských okresech, 85 procent produkce tvoří kapr. Zhruba 40 procent produkce firma vyváží do zahraničí. Loni hospodařila se ziskem 7,7 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:43