Agris.cz - agrární portál

Čeští farmáři vyváží víc mléka, vysoký je dovoz mléčných výrobků

5. 9. 2012 | ČTK

V českých obchodech přetrvává velký podíl mléčných výrobků z dovozu. Zahraniční sýry se loni na tuzemské spotřebě podílely 46 procenty a v tomto roce se situace nemění. Z Česka se naopak stále více mléka vyváží, a to hlavně do Německa. Toto mléko se pak z části vrací v mléčných výrobcích, třeba v jogurtech. Na dnešní tiskové konferenci k Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.    

Celková situace v mlékárenství podle Kopáčka není špatná. "Jsou tu moderní výrobní kapacity a vyrábí se hodnotné mléčné výrobky," řekl. Za minus ale považuje vývoz suroviny. 

Minulý rok skončilo za hranicemi 19 procent tuzemské výroby mléka a export stoupá. Postarali se o to především sami zemědělci. Někteří mají v cizině uzavřené dlouhodobé smlouvy z doby, kdy se v Česku platilo za mléko méně. Někteří tam ještě pořád dostávají o něco lépe zaplaceno, vysvětlil Kopáček. V letošním prvním pololetí se export týkal čtvrt miliardy litrů mléka, loni to ve stejné době bylo 204 milionů litrů.    

"Nepříznivá zpráva je to proto, že v České republice jsou kapacity, které jsou schopny tento objem mléka zpracovat," vysvětlil Kopáček. Je ale otázka, jestli by teď mlékárny o další mléko stály, protože je ho nadbytek. Nákup mléka letos vykazuje více než šestiprocentní růst. Přebytky se zpracovávají na máslo a sušené mléko, které se dají déle skladovat. 

Zahraniční mléčné výrobky se loni na tuzemské spotřebě podílely 40 procenty. Podle Kopáčka by nevadilo, kdyby se vozily speciality. "Problém je, že se na český trh dostává stále víc výrobků, které si umíme vyrobit sami. A v lepší kvalitě," řekl. Do Česka se vozí konzumní mléko, a to hlavně ze Slovenska. Sýry a tvarohy proudí hodně z Německa a Polska. "Je tu obrovský objem másla například z Německa a Belgie," doplnil Kopáček. Tento vývoj připisuje i tomu, že velké obchodní řetězce upřednostňují zahraniční dodavatele.    

 "Je malinko ostuda českých mlékařů, že jsme nechali vyvážet mléko ven. Tady vidím, že nás ta konkurence převálcovala," konstatoval Miloš Kvasnička, jednatel Mlékárny Polná. Spolumajitel Jaroměřické mlékárny Bedřich Štecher se diví tomu, že se eidam z Německa dováží za nižší cenu, než se dá udělat v Česku. Podle jeho názoru nemohou Němci nakupovat mléko levněji, když se tam českým farmářům vyplácí mléko vyvážet.    

Podle Kopáčka ale české mléko nenakupují mlékárny, které tyto eidamy vyrábějí. Vozí se ze severu Německa, kde je farmářská cena mléka srovnatelná s Českem nebo i nižší, vysvětlil. Přesto má mlékárenský svaz podezření na to, že při dovozu sýra dochází k nějakým nekalým praktikám. Podnět k prověrce už předal ministerstvu financí. "Zatím máme jen odpověď, že ta věc je v šetření," uvedl Kopáček.    

V Česku funguje 35 průmyslových mlékáren. Produkty více než desítky z nich a také z malých farem mohou lidé ochutnat během sobotního Mlékárenského dne v Přibyslavi. Tradiční přehlídky, která se koná 21. rokem, se zúčastní výrobci z Vysočiny a okolí.


Zdroj: ČTK, 5. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:03