Agris.cz - agrární portál

Jsou biopotraviny zdravější než konvenční produkce?

10. 9. 2012 | APIC-AK

Podle rozsáhlé studie amerických vědců sice biopotraviny obsahují méně škodlivých látek, výrazně zdravější než konvenční však nejsou. Studie potvrdila pozitivní vliv ekologického hospodaření na půdu a životní prostředí.

Bioprodukty nejsou navzdory běžnému mínění zdravější než konvenčně vyrobené. Půda však profituje z alternativního způsobu pěstování. K těmto závěrům nyní dospěli američtí vědci z University Stanford na základě studie dosud nejrozsáhlejší svého druhu. Podle zpráv v tisku vědci nenalezli žádný podstatný důkaz, že jsou biopotraviny bohatší na živiny nebo obsahují méně zdravotních rizik.

Obsah vitaminů se podle vědců téměř neliší, tuky a proteiny byly zastoupeny podobně. Patogenní organismy jako bakterie Escherichia coli, salmonely nebo Campylobacter se v žádné z obou skupin (bio x konvenční) nevyskytovaly častěji. Vědci nenalezli ani obzvlášť zdravé bioovoce nebo biozeleninu. Biopotraviny však byly méně často kontaminovány rezidui pesticidů. Zcela prosté reziduí však také nebyly, uvádí se ve studii. Rezidua byla prokazatelná v 7 % vzorků biopotravin, u konvenčních to bylo 38 % vzorků. Nebyly však prokázány žádné negativní zdravotní účinky a všechny hodnoty se pohybovaly pod limitní hodnotou.

Výrazné rozdíly mezi bio a konvenčně vyrobenými potravinami byly podle autorů jen u fosforu. Rostlinné potraviny z biologické produkce obsahovaly v průměru více fosforu, rozdíly však nebyly klinicky relevantní. Podle některých dříve provedených studií obsahuje biomléko více omega-3 mastných kyselin. Rozdíly jsou nicméně okrajové nebo nevýznamné. Ukázalo se také, že bioprasata a slepice vykazují méně bakterií rezistentních vůči antibiotikům, klinický význam tohoto závěru je však podle vědců nejasný. „Byli jsme trochu překvapeni, že jsme nic nenalezli“, uvedla jedna z autorek studie.

Nesporný je oproti tomu pozitivní vliv ekologického hospodaření na půdu a životní prostředí. V ekologickém zemědělství se nepoužívají syntetická hnojiva a většina pesticidů; druhová diverzita je mnohem vyšší. Pokud se tedy spotřebitel rozhodne pro koupi bioproduktu, bude stát v popředí aspekt životního prostředí a ne zdraví jako dnes, uvádí se ve studii.

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Bio-nicht-gesuender-als-konventionelle-Lebensmittel-931516.html

Studie byla publikována v odborném časopise Annals of Internal Medicine Se závěry studie nesouhlasí předseda Spolkového svazu ekologického potravinářství (BÖLW) Felix Prinz zu Löwenstein, podle něhož je prezentace zkrácená a špatná. Jako podstatnou a pro společnost také nejdůležitější přednost ekologického zemědělství uvádí šetrný přístup k přírodním zdrojům jako půda, voda, klima a biodiverzita a chov zohledňující dobré životní podmínky zvířat. Argumentuje také signifikantně vysokým podílem sekundárních rostlinných látek, jako například zdravotně prospěšných antioxidantů, a výrazně nižším obsahem reziduí pesticidů a léčiv v bioproduktech.

Celý článek naleznete na adrese: http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Loewenstein-Natuerlich-ist-Bio-gesuender-932436.html

zdroj:ÚZEI, Agronavigator.cz


Zdroj: APIC-AK, 10. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:22