Agris.cz - agrární portál

Na Vysočině přibyly pojízdné obchody s mléčnými výrobky a pečivem

7. 9. 2012 | ČTK

Na Vysočině přibývají specializované pojízdné prodejny. Například farmář František Němec z Netína rozváží do měst a obcí na Vysočině i v dalších regionech své mléčné a masné výrobky, síť chce rozšiřovat. V některých částech kraje začali do vesnic zajíždět pekaři. Rozvoj se ale netýká pojízdných prodejen, v nichž si lidé mohou nakoupit širší sortiment zboží. Podle provozovatelů, které oslovila ČTK, se tato služba drží hlavně díky tomu, že ji dotují obecní úřady.

Klasickou pojízdnou prodejnu léta provozuje Jednota, spotřební družstvo v Třešti. Obsluhuje s ní dvakrát v týdnu 35 obcí. Mezi zákazníky převažují matky na mateřské dovolené a důchodci, tedy hlavně ti, kteří nemají možnost sednout do auta a zajet do města do supermarketu.

"Pokud by nebylo příspěvků od obecních úřadů, tak to nejde provozovat," řekl předseda družstva Vladimír Lysý. Náklady na tento "obchod na kolečkách" podle něj stoupají, a to i kvůli zdražování nafty. "Navíc obyvatel ve vesnicích nepřibývá," dodal. Podle něj už jiné spotřební družstvo v Česku pojízdnou prodejnu neprovozuje.

Auto pro prodejnu koupila třešťská Jednota před 11 lety díky dotaci. Další osud této prodejny bude záviset na tom, jak dlouho auto vydrží, a také na ochotě obcí tuto službu finančně podporovat. Jinak by podle Lysého byla ztrátová.

Zbyněk Mrkvička z Chotěboře na Havlíčkobrodsku se stará o zásobování asi 60 vesnic. S pojízdnou prodejnou jezdí od roku 1987. Začínal jako zaměstnanec Jednoty, soukromě podniká od začátku 90. let. Podmínky se podle něj ale zhoršují, i když i jemu většina obcí na prodejnu přispívá.

Kromě vylidňování venkova v tom v poslední době hraje roli i stoupající konkurence, protože do vesnic v této části kraje začali pravidelně vozit čerstvé pečivo pekaři z Hlinecka, objevuje se tam i výrobce s uzeninou. Ti ale širší sortiment zboží nemají. "Jedno mi to není. Protože když s tím počítám a lidé si pak pro pečivo nepřijdou, tak mi zbude a je to moje ztráta," konstatoval Mrkvička.

Klasickou pojízdnou prodejnu má od roku 1993 také firma Pražanka Zbilidy. Teď zásobuje osm obcí na Jihlavsku.

František Němec, který patří mezi průkopníky přímého prodeje z farmy, vidí v pojízdných prodejnách jednu z cest, jak se dostat k zákazníkům. Mléčné výrobky z faremní mlékárny a nově i masné produkty z farmy rozváží v sedmi autech. Kromě Vysočiny tyto prodejny zajíždějí do měst v dalších šesti krajích. "Budeme to ještě rozšiřovat, myslíme si, že to má význam," řekl. Pojízdné prodejny jezdí hlavně do měst, ale stavují se i ve vesnicích. Rozpis jízd lze najít na webových stránkách farmy.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 01:03