Agris.cz - agrární portál

EU omezí použití biopaliv. Jejich dotování má negativní vliv, připouští

11. 9. 2012 | Mladá fronta Dnes

Evropská unie omezí používání biopaliv založených na zemědělských plodinách. Obává se, že tato paliva jsou méně šetrná k životnímu prostředí, než se předpokládalo, a že jejich podpora má negativní dopad na produkci potravin.

Vyplývá to z návrhu legislativy EU, o kterém informovala agentura Reuters.

Plán počítá s odstraněním veškerých státních dotací na biopaliva vyráběná z produktů zemědělství jako pšenice či cukr poté, co v roce 2020 vyprší současná legislativa. Ještě ho ale musí schválit vlády členských zemí EU a unijní zákonodárci.

"Evropská komise je toho názoru, že v období po roce 2020 by měla být biopaliva dotována pouze v případě, že povedou k výrazné úspoře skleníkových plynů a nebudou vyráběna z plodin používaných k produkci potravin a krmiv," píše se v návrhu.

Předseda správní rady největší světové potravinářské společnosti Nestlé Peter Brabeck nedávno uvedl, že svět nyní stojí kvůli nadměrnému využívání orné půdy k výrobě biopaliv místo potravin před ještě horší potravinovou krizí, než jaká ho postihla v roce 2008.

"Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nyní zjistila to, co hlásám už léta: nedávejme žádné potraviny na výrobu paliv, protože výživa tím ztrácí příliš mnoho půdy," řekl Brabeck rakouskému listu Wiener Zeitung. "Je za tím ale silná lobby a vysoké subvence, což podle mě povede k ještě silnější potravinové krizi a hladu než v roce 2008," dodal.

Brabeck narážel na to, že kromě malé avšak politicky vlivné zemědělsko-rafinérské lobby už podporu biopaliv po postupném odhalování její zbytečnosti a škodlivosti nehájí prakticky nikdo (více čtěte zde).

 


Zdroj: Mladá fronta Dnes, 11. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 07:22