Agris.cz - agrární portál

I přes klesající spotřebu inflace roste

11. 9. 2012 | Zemědělský svaz ČR

ČSÚ včera zveřejnil vývoj inflace a čísla jsou to opravdu vypovídající. Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly na 3,3 % (z 3,1 % v červenci), jinými slovy inflace roste. Zrychlení cenového růstu způsobily zejména ceny pohonných hmot o 6,5 % z 3,1 % v červenci. K růstu také ale přispěly i další sledované oddíly - bydlení, voda, energie, paliva a také potraviny. Ty samotné vzrostly o 2,3%. Z potravin vzrostly ceny masa o 7,9 %, vajec o 62,3 %, jogurtů o 13,1 %, ovoce o 13,6 %, zeleniny o 14,4 %, nealkoholických nápojů o 7,6 %. Vzhledem k tomu, že u nás na rozdíl od sousedů ekonomika neroste a spolu s tím klesá i spotřeba, je zřejmé, že růst inflace zapříčiněn něčím jiným než růstem poptávky. Hlavním impulsem je sice především růst cen ropy, elektřiny ale také cen zemědělských komodit. K těmto nárůstům bezpochyby významně přispělo poslední zvýšení DPH.

A jak se vyvíjí inflace v okolních zemích?

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červenci stejně jako v červnu 2,5 %. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (o 5,7 %) a nejméně ve Švédsku (o 0,7 %). V Německu zpomalil růst cen na 1,9 % z 2,0 % v červnu. Na Slovensku zrychlil cenový růst na 3,8 % (ze 3,7 % v červnu). Jenže tyto země na rozdíl od nás zaznamenávají ekonomický růst.

Čeká nás zvýšení nezaměstnanosti

Zvýšení nominální průměrné mzdy o 2,3 % proti loňskému roku tak nestačí pokrýt růst spotřebitelských cen – inflaci, která ve sledovaném období činila 3,3 %. Reálná kupní síla zaměstnanců tedy ve 2. čtvrtletí 2012 klesla o 1 procento. Lze tedy předpokládat, že na tuto situaci budou spotřebitelé reagovat dalším poklesem poptávky. Tento pokles se zatím neprojevil v poklesu zaměstnanosti. V průběhu srpna zůstala míra registrované nezaměstnanosti v České republice na červencové úrovni 8,3 %, což je určitě pozitivní, ale lze předpokládat, že k růstu nezaměstnanosti dojde. Už také díky tomu, že se zpomaluje růst u našich hlavních obchodních partnerů. Jinými slovy, současné kroky vlády mohou prohloubit tlak na další pokles HDP a především na nárůst nezaměstnanosti a je třeba je velmi pečlivě zvážit. Nyní se ukazuje, jaká byla chyba, že se minulé vlády nechovaly rozpočtově zodpovědně v době, kdy ekonomika rostla, neboť by nyní byl prostor více utrácet a to bez rizika, že ztratíme důvěru trhů.

Martin Pýcha

předseda ZS ČR


Zdroj: Zemědělský svaz ČR, 11. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 16:02