Agris.cz - agrární portál

Společné memorandum na podporu zemědělství

12. 9. 2012 | APIC-AK

Zemědělci v souladu se sektorovými strategiemi Evropské unie svojí činností na venkově produkují kvalitní potraviny a zemědělské suroviny, udržitelným způsobem užívají přírodní zdroje, podílí se na řešení problematiky změny klimatu a produkci obnovitelných zdrojů energie.

Zemědělské podniky jsou základním stabilizujícím prvkem venkova, neboť v mnoha regionech jsou dominantními zaměstnavateli obyvatelstva.

Zemědělci rovněž pomáhají spoluvytvářet a udržovat krajinu jako místa pro plnohodnotný život a odpočinek lidí, turistiku, ale i rozvoj biodiverzity. Důležitou roli v tomto smyslu sehrává zejména zemědělství v méně příznivých oblastech (LFA) a zvláště chráněných oblastech (ZCHÚ). Díky svému působení tak zemědělství předchází vysídlování venkovského prostoru, úbytku kvalitních a zdravotně nezávadných surovin pro české potravinářství a rovněž degradaci kulturního rázu krajiny a cenných agroekosystémů.

Výše popsaný charakter multifunkčního agrárního sektoru je v souladu s požadavky strategických cílů EU na zvýšení produktivity, inovativnosti, konkurenceschopnosti, ekologické šetrnosti hospodaření a atraktivity venkova pro obyvatele České republiky. K udržitelnému zajištění všech funkcí zemědělství je nezbytná odpovídající podpora z evropských fondů, která umožní další rozvoj a hlubší poskytování veřejných služeb zemědělského sektoru obyvatelům ČR a zároveň zajistí konkurenceschopnost zemědělství uvnitř Evropského prostoru i mimo něj.

Na základě výše uvedeného požadujeme, aby:

  1. Pro udržení rozměru a intenzity uvedených aktivit bylo alokováno do oblasti zemědělství, potravinářství a lesnictví v rámci připravovaného Programu rozvoje venkova ČR 2014– 2020 (PRV) stejně jako doposud 90 % všech finančních prostředků z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.
  2. Hlavní prioritou v rámci připravovaného Programu rozvoje venkova musí být podpora konkurenceschopnosti českých zemědělských a potravinářských podniků.
  3. Zbývajících 10 % finančních prostředků v rozpočtu PRV bylo použito na podporu a diverzifikaci produktivních podnikatelských činností, které pomáhají řešit zaměstnanost na venkově. Zároveň se pro rozvoj venkovských oblastí musí zajistit odpovídající doplňkové finanční krytí z ostatních fondů Evropské unie pro další související aktivity spojené se životem na venkově.
  4. Programové dokumenty (operační programy) ostatních resortů zohlednily lépe potřeby venkova a životního prostředí, které ani v současném programovacím období nemohly být z důvodu omezeného rozpočtu PRV řádně podpořené, a vytvořily komplementární a harmonizované podpůrné nástroje k Programu rozvoje venkova po roce 2013.

     Před zraky novinářů na TK v Českých Budějovicích dne 31. 8. 2012 podepsali : 

    ing. Jan Velebaprezidenta AK ČR

    ing. Martin Pýchapředseda ZS ČR


Zdroj: APIC-AK, 12. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 15:30