Agris.cz - agrární portál

G20 zváží, zda je třeba zakročit proti vysokým cenám potravin

12. 9. 2012 | ČTK

Zástupci klíčových zemí sdružených ve skupině G20 se na své nadcházející schůzce v Mexiku zaměří na růst cen potravin. Podle činitele z mexické vlády skupina zváží, zda je nutné proti dosavadnímu vývoji nějak koordinovaně zakročit. Schůzka se bude v mexické metropoli konat na konci příštího týdne. 

"Bude se jednat o tom, zda existují důvody pro nějaké další kroky. Zatím jsme se tím nezabývali," řekl činitel z mexického ministerstva financí, na něhož se odvolává agentura Reuters. 

Ceny potravin se v posledních týdnech zvyšují prakticky v celém světě a podle některých analytiků hrozí, že by mohla nastat horší krize, než během předchozího růstu cen v roce 2008. Tehdy k růstu cen potravin přispěl také rychlý růst cen ropy. 

Letos jsou za růstem cen potravin hlavně následky velkého sucha, které zasáhlo některé zemědělské oblasti v USA. K tomu se přidává pokles vývozu ruské pšenice. 

Představitelé skupiny G20, které Mexiko letos předsedá, už se o problému bavili prostřednictvím telekonference. Schůzka náměstků ministrů financí a činitelů centrálních bank je plánována na 23. a 24. září, hlavní ekonom mexického ministerstva financí Miguel Messmacher už avizoval, že drahé potraviny budou jedním z hlavních témat. 

Zástupce ministerstva zemědělství Brazílie, která je druhým největším pěstitelem sóji na světě, minulý týden řekl, že země G20 se musejí vyvarovat zavádění limitů na vývoz obilovin a panického skupování. Jedině tak lze podle něj zabránit dalšímu zhoršení situace a skokovému růstu cen potravin na světových trzích. 

Loni skupině G20 předsedala Francie. Ta zavedla platformu s názvem "Rapid Response Forum", která má reagovat na abnormální podmínky na trhu s potravinami. Schůzka tohoto fóra se letos očekává v říjnu. 


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 06:27