Agris.cz - agrární portál

Ceny zemědělské půdy v Bulharsku výrazně stouply

12. 9. 2012 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Ceny zemědělsky využívaných ploch v Bulharsku se v průběhu deseti let ztrojnásobily, přesto roste zájem zahraničních investorů o jejich koupi nebo pronájem.

Ceny zemědělsky využívaných ploch se v Bulharsku v průběhu deseti let ztrojnásobily. Jak oznámila tisková agentura Sofia News Agency, podražil jeden hektar v průměru ze 716 EUR v roce 2002 na 2 081 až 2 096 EUR v minulém roce. Pro rok 2012 počítá předseda Svazu vlastníků zemědělských ploch Bulharska (BASSZ) Borislav Petkov s vzestupem cen v průměru o 7 až 10 %.

Odborníci podle údajů tiskové agentury poukazují na vývoj v Rumunsku, kde jsou zemědělské plochy více než dvojnásobně dražší než v Bulharsku. Na základě ještě relativně nízké cenové hladiny se proto očekává rostoucí zájem také ze strany zahraničních investorů o koupi nebo pronájem zemědělské půdy. Ministerstvo zemědělství v Sofii v současné době zhotovuje přehled vlastníků půdy, který by měl být poskytnut potenciálním domácím a zahraničním investorům.

Podle mediálních zpráv je jednou ze zemí, která již projevila zájem o zemědělské projekty v Bulharsku, Izrael. Sofie doufá, že bude moci při adekvátních investicích využít zkušenosti Izraele v oblasti zavlažovací techniky, objasnil Petkov plány ministerstva zemědělství. Potenciální izraelští investoři jeví zájem vedle pěstování obilovin a speciálních plodin i o živočišnou výrobu a produkci mléka v Bulharsku. (AgE)

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Agrarlandpreise-in-Bulgarien-kraeftig-gestiegen-935012.html

 

 


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 12. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:50