Agris.cz - agrární portál

Průzkum: Čtvrtina zákazníků omezila nákup rozmrazovaného pečiva

12. 9. 2012 | FinančníNoviny.cz

Značení rozmrazovaného pečiva, které je v tuzemských obchodech povinné od 1. srpna, přimělo více než čtvrtinu českých zákazníků k omezení nákupu tohoto pekařského sortimentu. Vyplývá to z průzkumu internetového časopisu Retail Info Plus, kterého se v srpnu zúčastnilo 1080 respondentů.

Necelá třetina účastníků průzkumu uvedla, že nové značení pečiva pro ně není důležité. Dalších více než 40 procent zákazníků překvapilo množství rozmrazovaného pečiva, které je v tuzemských obchodech prodáváno.

Obchodníci ale shodně tvrdí, že prodej čerstvého pečiva se po začátku platnosti nové vyhlášky o značení rozpékaných či dopékaných výrobků v obchodech nezvýšil a poměr prodeje se nezměnil.

"Já jsem předpokládal, že to masírování v médiích zákazníky přitáhne k čerstvému pečivu, nestalo se tak. Prodává se obojího zhruba stejně," řekl minulý týden novinářům prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. Český zákazník se podle viceprezidenta SOCR Martina Ditmara mnohem víc zajímá o cenu než o složení a původ výrobku a to platí i pro pečivo.

V supermarketech Billa se prodej pečiva v souvislosti s novou vyhláškou nijak zásadně nezměnil. "Podíl dopékaného a rozmraženého pečiva se pohybuje okolo 35 procent," uvedla mediální zástupkyně společnosti Gabriela Bechynská. Také v obchodech Globus a Lidl preference zákazníků mezi čerstvým a rozpékaným pečivem v srpnu zůstaly stejné. Podíly rozpékaného pečiva obchodníci ale neuvedli.

Pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového výrobku, musí být od 1. srpna v obchodech označeny. Tuto povinnost dala obchodníkům nová vyhláška ministerstva zemědělství.

Rozpékané pečivo podle odborníků rychleji tvrdne, a proto se do něj někdy přidávají emulgátory a stabilizátory. V současnosti tvoří asi třetinu celkové nabídky obchodů. V západní Evropě ale tvoří prodeje rozpékaného pečiva až polovinu trhu s pekařskými výrobky.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 12. 9. 2012





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 00:52